Nederlandse klimaatminister Rob Jetten: Nederland stapt uit omstreden energieverdrag ECT

De Nederlandse minister van Klimaat en Energie, Rob Jetten (D66), kondigde dinsdag aan dat Nederland zich terugtrekt uit het energieverdrag Energy Charter Treaty (ECT). Voor wanneer de exit staat gepland is nog niet bekend.

“Een aantal landen hebben concrete stappen gezet om hun lidmaatschap op te zeggen en ik ga kijken hoe Nederland zich daar ook het beste bij kan aansluiten”, aldus Jetten.

Bescherming fossiele brandstoffen

Het zogeheten ECT-verdrag stamt uit 1994 en is ingesteld om investeerders in de energiesector te beschermen tegen de gevolgen van plotselinge beleidswijzigingen van overheden. Op deze manier moesten buitenlandse investeringen worden aangetrokken. Ook is het bedoeld om de internationale samenwerking binnen de sector te bevorderen.

De laatste jaren ligt het ECT echter onder vuur vanwege de bescherming die het verdrag biedt aan projecten voor fossiele brandstoffen. Energiebedrijven kunnen met het ECT in de hand een schadevergoeding eisen wanneer zij worden benadeeld door klimaatbeleid. Omdat ze naast een schadevergoeding ook een compensatie kunnen vragen voor de gederfde inkomsten, lopen de claims hoog op. Ook ligt het verdrag niet in lijn met het Parijse klimaatakkoord, stelt Jetten.

Nederland is dankzij het verdrag getroffen door twee rechtszaken van exploitanten van kolencentrales. Die klagen de Nederlandse regering aan wegens verloren inkomsten als gevolg van het plan om de vervuilende brandstof uit te faseren. Een van die rechtszaken betreft het Duitse nutsbedrijf Uniper, dat heeft gezegd de zaak te laten vallen als de Duitse regering in de noodlijdende onderneming een belang neemt.

Recent moest Italië 240 miljoen euro betalen aan het Britse oliebedrijf Rockhopper, omdat die onderneming moest stoppen met olieboringen voor de Italiaanse kust. 

Verdrag aanpassen

Omdat het verdrag op steeds meer weerstand kon rekenen, hebben landen recent onderhandeld over een modernisering ervan. Volgens Jetten liggen er nu verbeteringen op tafel, maar gaan die niet ver genoeg. “Het besluit is dat we inzetten op een uittreding, bij voorkeur in EU-verband”, zo citeert het Nederlandse Financieele Dagblad de minister. 

Jette wil nu het liefst met alle EU-landen die zich bij het ECT hebben aangesloten, tegelijkertijd uit het verdrag stappen. Als het niet lukt om daarover overeenstemming te bereiken, stapt Nederland er in zijn eentje uit, zei Jetten tegen de NOS. Eerder stapten Italië, Polen en Spanje al uit het verdrag.

(mah)

Meer