Sihame El Kaouakibi verliest parlementaire onschendbaarheid na emotioneel pleidooi: “Ik kreeg brieven met rattenvergif”

Het Vlaams Parlement heeft woensdag de parlementaire onschendbaarheid van Sihame El Kaouakibi opgeheven. El Kaouakibi was tot ieders verbazing voor het eerst sinds een tweetal jaar aanwezig in het Vlaams Parlement. Het parket wil de politica en haar (zaken)partner Erika Xuan Nguyen vervolgen voor valsheid in geschrifte en subsidiefraude ter waarde van zo’n half miljoen euro.

Dante Bellon, Dirk Hendrikx, Sacha Van Wiele

LEES OOK. Sihame El Kaouakibi verzet zich niet tegen opheffing parlementaire onschendbaarheid: “Dat zou ook geen zin hebben”

De commissie Vervolging van het Vlaams Parlement adviseerde maandag om de parlementaire onschendbaarheid van onafhankelijk parlementslid Sihame El Kaouakibi op te heffen. Woensdag stemde het Vlaams Parlement daar ook over. El Kaouakibi liet via een e-mail weten aan de commissie dat ze zich niet ging verzetten tegen de opheffing. Het Vlaams Parlement volgde de commissie en stemde om de onschendbaarheid op te heffen. Het parket wil de politica en haar (zaken)partner Erika Xuan Nguyen vervolgen voor valsheid in geschrifte en subsidiefraude ter waarde van zo’n half miljoen euro.

El Kaouakibi werd in 2019 op de Antwerpse kieslijst voor Open Vld verkozen, maar was - voor haar vertoning woensdag in Brussel - als parlementslid al twee jaar afwezig wegens ziekte. De hetze rond El Kaouakibi zorgde ervoor dat ze op 8 april 2021 koos om als onafhankelijke te zetelen in het parlement, grotendeels op aandringen van haar toenmalige partijtop.

LEES OOK. 1,5 jaar nadat schandaal rond Sihame El Kaouakibi is uitgekomen: hiervoor wil parket haar vervolgen

Vooraleer El Kaouakibi het parlement betrad, gaf ze voor de camera’s van De Tafel van Vier mee dat ze zeer wankel staat omwille van een isolement waarin ze twee jaar zat. “Het is niet evident hier te staan, daar heb ik veel ondersteuning voor nodig gehad. Je moet hier wel alleen wandelen. Het is niet dat ik hier met begeleiding, of met dokters, of met eender wie binnenwandel.”

Sihame El Kaouakibi was bijna twee jaar niet in het parlement geweest en haar komst was een totale verrassing. Omdat enig verzet toch geen zin zou hebben gehad – het parlement spreekt zich niet uit over de grond van de zaak, alleen of er politieke motieven in het spel zijn – ging iedereen ervan uit dat ze niet persoonlijk zou opdagen. Na een kort overleg met de fractievoorzitters werd besloten om haar het woord te laten nemen achter gesloten deuren.

“Maand na maand werd haar ziektebriefje verlengd en ze kwam zelfs nooit opdagen in de commissies. Maar nu staat ze hier wel met cameraploegen, zelfs met Eric Goens. Il faut le faire”, klonk het onder meer in de wandelgangen van het Vlaams Parlement.

”Ik ben al veroordeeld”

Sihame El Kaouakibi zei tijdens haar betoog in het Vlaams Parlement dat alle mensen fouten maken. Maar een echte schuldbekentenis kwam er niet. “Ik sta hier vandaag zeer wankel. Er waren de afgelopen twee jaar bedreigingen aan mij en mijn gezin. Ik heb jongeren jarenlang overtuigd om vertrouwen te hebben in de rechtsstaat en de democratie. Eén van de fundamenten is dat je onschuldig bent tot het tegendeel is bewezen. Nog voor ik maar één voet in een rechtszaal heb gezet, was ik al veroordeeld.”

LEES OOK. Bruno Tobback deelt ongenoegen over aanwezigheid Sihame El Kaouakibi in Vlaams Parlement niet: “Sterk, sereen en moedig”

El Kaouakibi hield haar betoog vrij stil. Ze verklaarde dat ze fysiek en mentaal onderuit is gegaan. ”In die maanden van isolement kon ik heel gerust loskomen van de positie waarin ik zat. Ik heb meer dan tien jaar geleden Let’s Go Urban opgericht. Ik wilde duizenden jongeren een tweede kans geven. Jongeren die in de steek zijn gelaten. Dat was met vallen en opstaan. Voor ik het wist zat ik aan het stuur van enkele organisaties. Maar toen kwam de politiek. Daar had ik nooit voor mogen kiezen met alle projecten die in de steiger stonden. Ik ging te snel. Was ik naïef? Ja. Maakte ik foute inschattingen? Iedereen maakt fouten. Het schuldgevoel waarmee ik vandaag moet leven, is dat ik jongeren die om hulp vragen die hulp vandaag niet kan geven.”

“Daarnaast kreeg ik ook te maken met lastercampagnes. Mijn familie en ik zijn neergezet als een criminele clan. Er waren politiepatrouilles voor de deur. Ik kreeg brieven met rattenvergif, mijn ouders vonden hondenstront in hun brievenbus. Dat komt binnen. Ik vraag nu zelf om mijn ongewilde privilege van onschendbaarheid op te heffen. Niemand staat boven de wet en iedereen verdient een eerlijk proces. Na de opheffing kan er eindelijk een eerlijk en openbaar proces gevord worden in de rechtbank. Daar zal ik ook open en eerlijk spreken en hoeft dit niet meer in achterkamers, achter toetsenborden en schermen door te gaan.” Na haar betoog zou ze om een dokter hebben gevraagd waarna ze in elkaar is gezakt.

“Tenenkrullend”

Een parlementslid spreekt van “een schande en dat het een show was”. “Tenenkrullend”, was een andere omschrijving van de speech die El Kaouakibi gaf. Bruno Tobback (Vooruit) noemde haar betoog “sterk en sereen”. Ze zei dat ze wil meewerken in het onderzoek en dat ze hoopt dat er snel duidelijkheid komt. Haar toespraak, die plaatsvond achter gesloten deuren omwille van de sereniteit, heeft niets veranderd aan haar dossier. “Maar dat was ook duidelijk niet de bedoelding”, aldus Bruno Tobback. “Anders dan moedig kun je het toch niet noemen dat ze hier persoonlijk opdaagt.”

TIJDLIJN. Sihame El Kaouakibi al ruim anderhalf jaar onder vuur: dit ging vooraf

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER