Sihame El Kaouakibi is parlementaire onschendbaarheid kwijt na “emotioneel betoog”

De parlementaire onschendbaarheid van Vlaams parlementslid Sihame El Kaouakibi wordt opgeheven. Dat heeft het Vlaams Parlement woensdagavond beslist na een vergadering achter gesloten deuren. Tot ieders verrassing was El Kaouakibi daar aanwezig en nam ze zelfs het woord.

gjs, fem, hh
Bron: BELGA

Sihame El Kaouakibi is nog altijd verkozen, maar had zich al bijna twee jaar niet meer in het Vlaams Parlement vertoond. Er was dan ook de nodige opschudding toen ze daar woensdagavond opdook. Hier en daar klonken zelfs verwensingen.

(lees verder onder de video)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Voor ze de zaal betrad, sprak ze kort voor de camera’s van De tafel van Vier. Op de vraag of ze bewust deze dag gekozen had om te komen, antwoordde ze: “Bewust? Ik weet zelfs niet wat er gaat komen. Ik sta hier, maar ik sta hier wankel omwille van een isolement van twee jaar. Hier staan is niet evident. Ik heb daar veel ondersteuning voor nodig gehad. Je moet hier wel alleen wandelen. Het is niet dat ik hier met begeleiding, of met dokters, of met wat dan ook kan binnenwandelen.”

(Lees verder onder de video)

Gesloten deuren

De vergadering in het Parlement vond plaats achter gesloten deuren. Dat gebeurt wel eens vaker bij delicate zaken als deze. Ook de commissie voor de Vervolgingen, die maandag advies afleverde over de opheffing van de onschendbaarheid, vergadert altijd achter gesloten deuren. Bovendien gaat het om een gerechtelijk dossier.

Volgens een fractieleider is de beslissing om achter gesloten deuren te vergaderen met alle partijen genomen. “Het opheffen van onschendbaarheid is een aangelegenheid die sereniteit vraagt. Aangezien het geen tegensprekelijk debat is, weegt sereniteit op tegen openbaarheid.”

Tijdens de vergadering nam eerst Karl Vanlouwe (N-VA) als lid van de commissie voor de Vervolgingen het woord tijdens de besloten plenaire vergadering. Hij las het verslag voor van de commissie. Die adviseerde unaniem om de onschendbaarheid van El Kaouakibi op te heffen.

El Kaouakibi neemt het woord

Volgens aanwezigen in de zaal heeft El Kaouakibi daarna een emotionele speech gehouden waarin ze het vermoeden van onschuld benadrukte en ze zelf vroeg om de opheffing van haar onschendbaarheid. Eerder deze week had ze al laten verstaan dat ze zich daar niet tegen zou verzetten. Zij zou woensdagavond ook hebben verklaard dat ze de voorbije maanden heel zwaar is aangepakt - ook haar omgeving - en dat het niet het opzet was om zich via Let’s Go Urban te verrijken.

Een echte schuldbekentenis zou er niet geweest zijn. Naar verluidt zou El Kaouakibi heel stil gepraat hebben en verklaard hebben dat ze fysiek en mentaal onderuit is gegaan. Ze zou onder meer ook verklaard hebben dat haar ramen zijn ingegooid geweest en dat ze onder andere uitwerpselen in mijn brievenbus heeft gehad. “Eigenlijk ben ik al veroordeeld geweest nog voor ik in de rechtbank heb plaatsgenomen”; zou ze verklaard hebben.

Daarna stemde het Vlaams Parlement zoals verwacht unaniem voor de opheffing van de onschendbaarheid van El Kaouakibi. Dat betekent dat ze nu gerechtelijk vervolgd kan worden.

Tobback: “Sterk en sereen betoog”

Volgens parlementslid Bruno Tobback (Vooruit) was het betoog van El Kaouakibi “sterk en sereen”. Ze zei dat ze wil meewerken in het onderzoek en dat ze hoopt dat er snel duidelijkheid komt. Haar toespraak heeft niets veranderd aan haar dossier. “Maar dat was ook duidelijk niet de bedoeling”, zei Tobback. “Anders dan moedig kun je het toch niet noemen dat ze hier persoonlijk opdaagt.”

Gesjoemel

Het Antwerpse parket vervolgt Sihame El Kaouakibi (36) en haar (zaken)partner Erika Xuan Nguyen voor gesjoemel met subsidies van de stad Antwerpen. Het gaat om subsidiefraude, goed voor 269.000 euro. Maar vooraleer de gewezen liberale politica voor de rechter kan verschijnen, moet eerst nog haar politieke onschendbaarheid worden opgeheven. De commissie Vervolgingen van het Vlaams Parlement had maandag unaniem geadviseerd om dat te doen. Woensdagavond werd de knoop in het parlement doorgehakt: er wacht El Kaouakibi vervolging.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen