Inbreker slaat bewoner (88) bont en blauw: “Ik wilde dood, zodat de marteling voorbij was”

© *

In zijn zoektocht naar geld ging een inbreker woensdagmorgen als een wilde tekeer in de villa van Juliaan ­Versyck (88) in Menen. Hij bond de weduwnaar vast, sleurde hem door het huis, bedreigde hem met messen en schopte en sloeg hem bont en blauw.

Geoffrey Sabbe

Twee gebroken ribben, een genaaide neus, schaafwonden op zijn armen en blauwe plekken en kneuzingen over heel zijn lijf. Dat houdt Juliaan Versyck uit de Moeskroenstraat in Menen over aan een inbraak woensdagmorgen.

De bejaarde duivenmelker was 's morgens zijn vogels aan het verzorgen toen een man rond 7.30 uur ongezien zijn villa binnendrong.

“Toen ik in de garage water ging halen, werd ik plots langs achteren aangevallen”, zegt ­Juliaan, die pas donderdagmiddag het ziekenhuis mocht verlaten. “De man greep me bij mijn sjaal en sleurde me zo mee naar boven. Ondertussen kreeg ik slagen en schoppen dat het geen naam had.”

De weduwnaar, die al tien jaar alleen in het statige huis woont, werd vastgebonden aan handen en voeten. In een taal die ­Juliaan met moeite kon begrijpen, zei de getaande en robuuste man dat hij geld wilde.

“Hij was razend, alsof hij aan de drugs had gezeten”, herinnert de bejaarde man zich. “Hij had twee messen bij waarmee hij me bedreigde. Hij sneed ermee in mijn handen. Ik dacht dat hij mijn vingers wilde afsnijden.”

De duivenmelker gaf de dolle indringer 300 euro, in de hoop dat die daarmee vrede zou nemen en verdwijnen. Maar de man bleef maar geld eisen. “’Geld, geld’, riep hij. Ik zei dat we naar de bank moesten gaan, maar daar wilde hij niet van weten. Hij bleef me schoppen en slaan, ook op mijn hoofd. ‘Het is hier gedaan met mij’, was het enige wat ik dacht. Ik zag zodanig af dat ik verlangde tot ik dood was.”

“Niet meer op mijn gemak”

De inbreker haalde ook het hele huis overhoop. Hij doorzocht alle kasten. Ook een tafel en een vaas moesten eraan geloven. Uiteindelijk verdween hij met het geld dat Juliaan hem had gegeven. Het duurde nog tot 9 uur vooraleer de gewonde bewoner zich kon bevrijden. Hij had nog de kracht om naar de buren te gaan, die de hulpdiensten en politie alarmeerden.

Na een nachtje in het ziekenhuis mocht de kranige man donderdag weer naar huis. “Buiten de twee gebroken ribben is alles oké, maar de schrik zit er goed in. Ik ben niet meer op mijn gemak en ben bang dat die man zal terugkeren. Momenteel zie ik het niet meer zitten om mijn duiven nog te verzorgen”, zucht Juliaan.

Nog inbraakpogingen

De politie kwam bij hem langs voor een sporenonderzoek en om een robotfoto op te maken. Opvallend is dat er vorige vrijdag ook al een inbraakpoging was in zijn villa. Juliaan werd toen echter gewekt door zijn hond en betrapte de dader. Die vluchtte weg op een fiets. Kort voor de drieste inbraak woensdagmorgen kreeg een bewoner wat verderop in de Moeskroenstraat ook ongewenst bezoek in zijn villa. De dader sloeg op de vlucht toen het alarmsysteem afging.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen