Live Beursblog – 20 oktober 2022 – Business AM

22.53 – Snap boekt flink verlies

Snap heeft het afgelopen kwartaal een flink verlies geboekt, terwijl de omzet beperkt steeg. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van het socialemediabedrijf. Onder de streep resteerde in het derde kwartaal een verlies van 360 miljoen dollar, tegenover een verlies van 72 miljoen dollar een jaar eerder. Dat was iets minder slecht dan analisten hadden verwacht.

Snap boekte afgelopen kwartaal een 6 procent hogere omzet op jaarbasis van 1,13 miljard dollar, wat net onder de marktverwachting bleek. De groei was sinds de beursgang niet zo beperkt. Het aantal dagelijkse gebruikers kwam in het derde kwartaal uit op 363 miljoen, een stijging van 19 procent op jaarbasis. Lees er hier meer over.

Dat was het voor vandaag! Morgen zijn we er opnieuw. We wensen je nog een fijne avond!

22.11 – Wall Street duikt lager

Wall Street heeft de handelsdag in het rood afgesloten. De Dow Jones verloor 0,3 procent en de S&P500 en De Nasdaq doken 0,6 procent lager.

Vandaag liep onder meer Tesla in de kijker. De producent van elektrische wagens heeft gisteren nabeurs een niet zo overtuigend kwartaalrapport op tafel gelegd. Het aandeel verloor vandaag 6,65 procent.

21.42 – Beleggers verwachten rentestijging tot 5 procent

De beleggers verwachten dat er nog een reeks Amerikaanse renteverhogingen onze richting zullen uitkomen. Ze gaan er nu van uit dat de rente zal stijgen tot 5 procent in mei 2023. Voor de publicatie van het Amerikaanse inflatierapport verwachtte de markt een rentestijging tot 4,6 procent. Het hoger dan verwachte inflatiecijfer (8,2 procent) voedt dus de angst voor meer renteverhogingen.

21.11 – Olieprijs blijft stabiel

De prijs van zowel een vat WTI- als Brentolie is vandaag stabiel gebleven. De oliemarkten vonden aanvankelijk steun in berichten uit China, dat strenge quarantaine-beperkingen voor bezoekers mogelijk worden versoepeld. Dat meldde het persbureau Bloomberg. Die versoepelingen zouden volgens marktkenners een belangrijke verandering in de Chinese corona-aanpak betekenen en de economische groei weer kunnen aanwakkeren.

Woensdag sloten de olieprijzen duidelijk hoger, toen in reactie op dalende Amerikaanse olievoorraden en de aankondiging dat de Verenigde Staten 15 miljoen vaten olie uit de strategische reserves zullen vrijgeven. Klik hier voor meer.

20.29 – Ook Lisa Cook slaat een havikachtige toon

Ook Lisa Cook, gouverneur van de Federal Reserve, nam vandaag het woord. “De inflatie is te hoog, ze moet omlaag en we zullen doorgaan tot de klus geklaard is”, zei ze tijdens een toespraak in Spartanburg, South Carolina. “Dat vereist waarschijnlijk voortdurende renteverhogingen. Daarna moet het beleid nog enige tijd restrictief blijven.”

20.07 – “De hogere rentes temperen de inflatie nog niet”

Patrick Harker, voorzitter van de Federal Reserve Bank of Philadelphia, merkte vandaag tijdens een speech in New Jersey op dat de hogere rentes tot nu toe geen al te grote impact hebben op de inflatie. “We zullen daarom de rentes nog een tijdje moeten verhogen”, klonk het. “Ik verwacht dat we tegen het einde van het jaar ruim boven de 4 procent zullen zitten.” De rente ligt nu tussen 3 en 3,25 procent.

Patrick Harker – David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images

19.39 – Omzet L’Oréal stijgt in de eerste 9 maanden tot bijna 28 miljard euro

L’Oréal heeft in het derde kwartaal hogere resultaten behaald, maar de groei was minder sterk als in de drie maanden ervoor. Dat blijkt uit de kwartaalresultaten die het bedrijf nabeurs publiceerde.

De omzet steeg in de verslagperiode met 19,7 procent naar 9,6 miljard euro. In het tweede kwartaal lag de groei op zo’n 23 procent. Op vergelijkbare basis was de groei in het derde kwartaal 9,1 procent, tegenover 13,4 procent in de drie maanden ervoor.

In alle regio’s groeide de omzet van L’Oréal met dubbele cijfers. Op vergelijkbare basis was de groei in Noord-Azië en Europa het minst, met respectievelijk 11,3 en 12,1 procent.

In de eerste negen maanden van het jaar steeg de omzet van L’Oréal op vergelijkbare basis met 12 procent naar 27,9 miljard euro.

18.58 – Adidas geeft een winstwaarschuwing

Het Duitse sportmerk Adidas gaf nabeurs een winstwaarschuwing. Het bedrijf merkt op dat de verkoop in China verzwakt is en dat de voorraden zijn toegenomen. Adidas verwacht nu dat de operationele winstmarge dit jaar gaat uitkomen op zo’n 4 procent, tegenover 7 procent bij een eerdere prognose. De omzet zal met ongeveer 5 procent groeien. Bij een vorige prognose ging Adidas nog uit van een groei met 5 à 9 procent.

18.23 – Bestaande woningverkopen VS dalen minder dan verwacht

De bestaande woningverkopen in de Verenigde Staten zijn in september iets minder hard gedaald dan verwacht. Dat blijkt uit cijfers van makelaarsorganisatie NAR. Op maandbasis daalden de verkopen met 1,5 procent tot 4,71 miljoen woningen. Er was vooraf door economen gerekend op een daling tot 4,70 miljoen. Op jaarbasis was er een daling van bijna 24 procent.

De mediane verkoopprijs steeg met 8,4 procent tot 384.800 dollar, vergeleken met een jaar eerder. Al 127 maanden op rij stijgt de prijs.

17.54 – Elon Musk bevestigt lithium-raffinaderij te gaan bouwen in Texas

Tesla bevestigt zijn plannen om een lithium-raffinaderij te bouwen aan de Golfkust van de Amerikaanse staat Texas. De autobouwer probeert zo meer controle te krijgen over de toeleveringsketen van batterijen voor zijn elektrische voertuigen. Lees er op onze site alles over.

17.43 – Bel20 blijft dicht bij huis

De Eurostoxx50 heeft de handelsdag 0,5 procent hoger afgesloten. De Bel20 kon de verliezen deze voormiddag grotendeels wegwerken, maar slaagde er net niet in om in de groene zone te eindigen. De Belgische index strandde op een zeer nipte verlies van 0,05 procent.

  • Het vastgoedbedrijf VGP was met een winst van 3,5 procent de primus van de Belgische sterindex.
  • ArgenX was dan weer de grootste verliezer. Dat aandeel eindigde 2,25 procent lager.

17.14 – Cryptobeurs Kraken gaat nu toch Russische gebruikers weren

Kraken is de laatste cryptobeurs die zijn dienstverlening voor gebruikers uit Rusland staakt. De exchange zegt deze maatregel uit te voeren in overeenstemming met de sancties van de EU. Nog volgens de verklaring zouden Russische Kraken-gebruikers op verzoek hun digitale munten bij de beurs kunnen weghalen. Meer weten? Lees dan zeker dit stuk!

17.01 – Britse tienjaarsrente zakt heel lichtjes

De Britse tienjaarsrente zakt heel lichtjes na het nieuws dat Liz Truss opstapt als premier van het Verenigd Koninkrijk. De rente bedraagt nu 3,9 procent. Deze middag was dat nog enkele basispunten meer.

16.14 – “Amerikaanse recessie waarschijnlijk voor het jaareinde”

De leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie zijn in september opnieuw gedaald. Dat meldt The Conference Board. De Leading Economic Index daalde met 0,4 procent en kwam uit op 115,9, na een pas op de plaats in augustus. Die index is een conjunctuurindicator die de ontwikkeling van de economie in het komende halfjaar weergeeft.

De hoofdindicator is opgebouwd uit het gewogen gemiddelde van verschillende deelindicatoren, zoals het consumentenvertrouwen, het gemiddelde van de gewerkte uren in de industrie en aandelenprijzen.

“De leidende indicatoren in de VS daalden opnieuw in september en de aanhoudende neerwaartse trend in de afgelopen maanden suggereert dat een recessie er hoogstwaarschijnlijk voor het jaareinde is”, zei Ataman Ozyildirim van The Conference Board in een toelichting. 

15.36 – Tesla start handelsdag fors lager

Tesla, de producent van elektrische wagens, heeft gisteren nabeurs de kwartaalcijfers gepubliceerd. Daaruit bleek dat het bedrijf een nettowinst van bijna 3,3 miljard dollar behaalde in het derde kwartaal. Dat is meer dan wat de analisten voor ogen hadden (3,2 miljard dollar). De omzet bedroeg 21,5 miljard dollar. Dat was dan weer lager dan verwacht (22 miljard dollar).

Tesla duikt bij de start van de handelsdag 6,85 procent lager.

15.33 – Gemengde opening Wall Street

De Dow Jones start de handelsdag 0,3 procent hoger, maar de Nasdaq en de S&P500 moeten elk 0,1 procent prijsgeven.

14.58 – Het pond schiet hoger na ontslag Liz Truss

Liz Truss geeft haar ontslag als premier van het Verenigd Koninkrijk na de gefaalde fiscale hervorming. Het nieuws stuwt het pond naar omhoog. De Britse munteenheid is nu zo’n 1,13 dollar waard, tegenover 1,12 dollar eerder vandaag.

14.11 – Gasprijs schiet 10 procent hoger

De aardgasprijs op de Nederlandse referentiemarkt blijft bokkensprongen maken. Vandaag schiet de prijs 10 procent hoger tot 124 euro per megawattuur. Dat heeft wellicht te maken met de nervositeit rond de Europese top over de energieprijzen die vandaag en morgen plaatsvindt in Brussel.

13.28 – Turkije verlaagt rente fors ondanks hyperinflatie

De Turkse centrale bank gaat verder met haar averechts monetair beleid en verlaagt de rente met 150 basispunten, bij een inflatie van liefst 83 procent. Normaal verhogen centrale banken hun rente om inflatie in te dammen, maar Turkije kiest – ook om religieuze redenen – voor de volledig omgekeerde strategie.

13.09 – “Kleine beursbedrijven VS zijn historisch goedkoop”

Amerikaanse small caps – bedrijven met een relatief kleine marktkapitalisatie – zijn historisch goedkoop ten opzichte van de large caps, zo blijkt uit onderzoek van Saxo. De gebruikelijke waarderingspremie van ongeveer 35 procent is sinds kort helemaal weggesmolten, zo blijkt uit een vergelijking van de Russell 2000 index, de graadmeter voor small caps, met de brede beursindex S&P 500.

Of je nu moet beleggen in Amerikaanse bedrijven met pakweg 2 of 3 miljard dollar beurswaarde, is daarmee nog niet gezegd, zo laat Peter Garnry, hoofd aandelenstrategie bij Saxo uitschijnen. “Het argument om small caps te kopen berust vooral op de veronderstelling dat small caps sneller groeien dan large caps of dat de historische waarderingspremie zal worden hersteld. Een groot risico van small caps is dat kleinere bedrijven het slechter kunnen doen tijdens economische vertragingen of recessie.”

12.03 – Europese beurzen in het rood: “Wittebroodsweken zijn voorbij”

Na vier dagen van sterke stijgingen voor de Bel20, is de Brusselse beurs deze ochtend verder gedaald. Richting het einde van de voormiddag daalde de sterindex 1,2 procent tot 3.402,23 punten. Ook elders in Europa noteren de aandelenmarkten in het rood.

“De wittebroodsweken van de afgelopen dagen zijn voorbij”, zei Jim Reid, econoom bij Deutsche Bank, tegen ABM. “De rentes pieken en beleggers kijken opnieuw naar de centrale banken en de snelheid waarmee zij de rente zullen verhogen”, vervolgde de econoom.

Er volgen in de komende weken weer belangrijke bijeenkomsten van centrale banken wereldwijd.

11.48 – Frans ondernemersvertrouwen houdt verbazend goed stand

De Franse bedrijfsleiders zien de toekomst weer rooskleuriger tegemoet, zo blijkt uit de barometer van het ondernemersvertrouwen van deze maand. Van een complete crash, zoals tijdens de financiële crisis (2008-2009) of bij het begin de coronacrisis (lente 2020), is helemaal geen sprake, zo blijkt uit de grafiek. Lees meer hier

10.02 – Yen almaar zwakker tegenover dollar: voor het eerst in 32 jaar klimt 1 dollar boven de 150 yen

Vandaag was 1 Amerikaanse dollar voor het eerst sinds augustus 1990 meer dan 150 Japanse yen waard. De groeiende kloof tussen de Japanse rente en die elders blijft de Japanse munt lager duwen; er wordt intussen gespeculeerd dat de Japanse autoriteiten zullen ingrijpen in de markt.

09.44 – “Welcome to Britaly”

Volgens The Economist is een vergelijking tussen het Verenigd Koninkrijk en Italië “onontkoombaar”: “Politieke instabiliteit, lage groei en onder de knoet van de obligatiemarkten.”

09.05 – Bel20 opent lager

De Bel20-index opent de handelsdag met een verlies van circa 0,7 procent, tot circa 3.416 punten. Ook de brede Europese beursindex EuroStoxx50 start in het rood. Daar wordt 0,1 procent verlies genoteerd, tot ongeveer 3.465 punten.

08.55 – Wordt Tesla het meest waardevolle bedrijf ter wereld?

Elon Musk – Getty Images

Hoewel Tesla op het gebied van omzet nog altijd een bescheiden niveau haalt in vergelijking met de gevestigde grote constructeurs, is het bedrijf van Elon Musk met voorsprong de meest waardevolle autobouwer van de wereld.

De topman verklaarde dat Tesla op termijn ook het meest waardevolle bedrijf van de hele wereld zou kunnen worden. Tesla heeft momenteel een waarde van 700 miljard dollar. Apple voert de wereldwijde rangschikking aan met een waarde van 2.300 miljard dollar, gevolgd door Saudi Aramco met ongeveer 2.000 miljard dollar. Meer hier

08.34 – Duitse producentenprijzen blijven (hard) stijgen

De producentenprijzen in Duitsland zijn hard gestegen in september, zo bericht ABM op basis van cijfers van het Duitse bureau voor de statistiek. Vergeleken met een jaar eerder liepen de producentenprijzen afgelopen maand met 45,8 procent op, gelijk aan de stijging in augustus op jaarbasis. In juli bedroeg de prijsstijging nog 37,2 procent.

08.15 – Japanse export leeft op

Japan heeft ook in september weer meer uitgevoerd dan een maand eerder. Dat blijkt uit overheidscijfers. De export steeg met 28,9 procent op jaarbasis tegen 22,1 procent in augustus. De groei is sterker dan de door economen verwachte stijging met 27,1 procent.

  • Naar de Verenigde Staten werd 45,2 procent meer uitgevoerd, vooral door sterke vraag naar auto’s, mijn- en bouwmachines.
  • Naar China werd in september 17,1 procent meer uitgevoerd en naar Europa steeg de export met 33,2 procent.
  • De export naar Rusland viel met 31,4 procent terug. Enkele maanden eerder was deze terugval nog circa 50 procent.

De Japanse import steeg in september ook, zelfs met 45,9 procent. Het handelstekort liep hierdoor op.

07.47 – Stijgende palmolieprijzen stuwen plantagebedrijf Sipef

Dankzij stijgende palmolieprijzen heeft Sipef in de eerste negen maanden van het jaar de productie zien stijgen. Dat laat het plantagebedrijf deze ochtend weten. De productie groeide met 3,7 procent sinds het start van het jaar, terwijl de prijzen voor palmolie met 11,7 procent stegen in het derde kwartaal.

Ondanks de scherpe daling van de plantaardige olieprijzen op de internationale markten, blijven de palmolieprijzen historisch hoog met noteringen die opnieuw rond de 1.000 dollar per ton bedragen. Sipef verwacht dat deze hoge prijzen ook in 2023 zullen aanhouden.

Sipef zegt op weg te zijn naar een recordjaar. “Met 88 procent van de verwachte palmolieproductie verkocht en het vooruitzicht op aanhoudend gunstige marktprijzen, zouden de recurrente jaarresultaten van de groep het record van 100 miljoen dollar overschrijden”, voegde Sipef toe.

06.55 – Biden put uit olievoorraden om prijzen te drukken

06.34 – Uitkijken naar beursreactie op Tesla

Tesla kwam gisteren nabeurs met zijn kwartaalresultaten. Daaruit blijkt dat het bedrijf van Elon Musk een nettowinst van bijna 3,3 miljard dollar behaalde in het derde kwartaal. Dat is meer dan wat de analisten voor ogen hadden (3,2 miljard dollar).

De omzet steeg op jaarbasis met 56 procent van 13,8 naar 21,5 miljard dollar. Hier lag de verwachting op 22 miljard dollar. Het aandeel ging nabeurs ruim 3 procent in het rood.

06.10 – Wall Street sluit in het rood

Goeiemorgen! Een terugblik op gisterenavond: Wall Street heeft de handelsdag in mineur afgesloten. De Dow Jones verloor 0,35 procent en de S&P500 dook 0,65 procent lager. De Nasdaq moest 0,85 procent prijsgeven.

De stijgende rente speelde de aandelenmarkten parten. Zo is de Amerikaanse tienjaarsrente gestegen tot net geen 4,13 procent. Netflix trok zoals verwacht alle aandacht naar zich toe. Dat aandeel won maar liefst 13,1 procent.

Meer