©  Katrijn Van Giel

Onze bespaartip: een slimme thermostaat maakt je gasfactuur lichter

Van torenhoge energieprijzen tot historische inflatie: het leven wordt in sneltempo duurder. Het goede nieuws is dat we met kleine ingrepen steeds meer impact kunnen hebben op onze portemonnee. Daarom geeft Gazet van Antwerpen elke dag een handige bespaartip. Doe er je voordeel mee!

De zuinigste verwarming is de verwarming die je niet gebruikt, maar je kunt ook al aardig wat besparen door slim met je verwarming om te springen. Een handig hulpmiddel is een slimme thermostaat, die verwarmen zonder verspillen een stuk makkelijker maakt. De mogelijkheden verschillen van toestel tot toestel, maar kort gezegd verzamelt een slimme thermostaat via wifi informatie over jouw verwarmingsgedrag en leert hij hoe en wanneer te verwarmen. Automatische verwarming op maat, dus. Vaak kun je de thermostaat vanop afstand bedienen met je smartphone en is het mogelijk om per kamer een verschillende regeling op te zetten.

Hoeveel je kunt besparen met een slimme thermostaat, hangt af van jouw specifieke woonsituatie en hoeveel je nu al let op je verwarmingsgedrag. Wie nog niet bewust zuinig verwarmt, kan volgens Milieu Centraal 18% besparen op zijn gasfactuur. Engie houdt het op 10%. Als je weet dat een gemiddeld huishouden dat op gas verwarmt tegen de huidige prijzen zo’n 5.900 euro per jaar kwijt is, gaat het om een behoorlijk groot bedrag. Reken wel dat je voor een slimme thermostaat al snel 250 euro neertelt. Maar met de aankoopprijs ervan afgetrokken kun je in je eerste jaar toch al 340 euro besparen op je factuur.

 (jvbo)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER