Brusselse politicus Guy Vanhengel laste net als Meryame Kitir noodgedwongen pauze in: "Na mijn afwezigheid heb ik me anders georganiseerd"

Ondervoorzitter van het Brussels Parlement Guy Vanhengel heeft in "De afspraak" getuigd over zijn pauze in de politiek. "Het is goed dat politici aan hun mentaal welzijn werken." Vanhengel verwijst zo naar de rustperiode die staatssecretaris Meryame Kitir inlast.

Ondervoorzitter in het Brussels Parlement Guy Vanhengel (Open VLD) en Staatssecretaris voor Asiel- en migratie Nicole De Moor (CD&V) hebben in "De afspraak" getuigd over de effecten van de hoge werkdruk en de sociale media. De politiek is een zware stiel. Een stiel waarbij de politicus elke dag opnieuw wordt geconfronteerd met het zoeken naar oplossingen voor allerlei problemen en een olifantenhuid een vereiste is. Niets nieuws onder de zon. Maar heel wat politici krijgen het hard te verduren en gooien tijdelijk de handdoek in de ring.

Zo liet minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) woensdag via facebook weten dat ze tijdelijk een stap opzijzet. Minister van Volksgezondheid en partijgenoot Frank Vandenbroucke zal gedurende die periode haar taken overnemen. De reden? "Mijn job heeft me al veel voldoening gegeven, maar het heeft ook veel van me gevraagd. En op een bepaald moment moet je ook aan jezelf denken. Mijn mentaal welzijn komt nu even op de eerste plaats."

Het is soms nodig dat men vanbuiten uit wordt aangespoord om een pauze te nemen. Ik denk dat dat een gezonde attitude is van de werkgever-partij
Guy Vanhengel (Open VLD)

Uit berichtgeving van Knack blijkt dat voorzitter Conner Rousseau (Vooruit) erop aandrong dat Kitir even afstand zou nemen van haar rol als minister. Volgens Knack zou ze soms onzeker zijn over haar job. Wat op zijn beurt voor oplopende spanningen op het kabinet heeft gezorgd en het functioneren van de minister bemoeilijkte. 

Volgens Vanhengel is het een positief teken dat de partijvoorzitter ingrijpt: "Het is soms nodig dat men vanbuiten uit wordt aangespoord om een pauze te nemen. Ik denk dat dat een gezonde attitude is van de werkgever-partij." 

Het is goed dat collega's nu gewaarschuwd worden dat ze ook aan het mentale welzijn moeten werken

Guy Vanhengel (Open VLD)

Kitir is niet de eerste Belgische politicus die even alles op een rijtje moet zetten. Eerder moest ook Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) verstek geven: "Ik ging te diep en te lang in het rood." Ook Sven Gatz (Open VLD), Imade Annouri (Groen), Valerie Van Peel (N-VA), Meyrem Almaci (Groen), Tom De Meester (PVDA), Renate Hufkens (N-VA) en Francesco Vanderjeugd (Open VLD) worstelden al eens met de competitie en werkdruk binnen de politiek. Sommigen drukken de pauzeknop in, anderen geven er de brui aan en trekken zich volledig terug.

"Ik denk dat er nu veel meer politici durven voor uitkomen dat het even moeilijk gaat. Vroeger waren die er ook, maar weinigen kwamen daarmee naar buiten", herinnert Guy Vanhengel zich. Vanhengel is zelf ook ervaringsdeskundige. In 2005 nam hij voor een halfjaar afstand van de politiek omwille van de werkdruk en zijn mentaal welzijn. "Het is goed dat collega's nu gewaarschuwd worden dat ze ook aan het mentaal welzijn moeten blijven werken."

Videospeler inladen...

Je kan niet meer zonder de sociale media. Als politicus heb je dat nodig. Je moet erbij zijn, maar je mag jezelf er niet door laten afleiden

Guy Vanhengel (Open VLD)

"Wat nieuw is zijn de sociale media. Politici doen hun sociale media zelf. Maar vanaf dat je op een bepaald niveau komt in de politiek, wordt het gebruik van de sociale media overweldigend", waarschuwt Vanhengel. Hij vindt dat toppolitici zich niet meer zoveel met sociale media moeten bezighouden. Maar dat is niet zo eenvoudig: "Je kan niet meer zonder. Als politicus heb je dat nodig. Je moet erbij zijn, maar je mag jezelf er niet door laten afleiden."

Staatssecretaris De Moor is relatief nieuw in de politiek. In juni nam ze als "wit konijn" het roer over van Sammy Mahdi, die toen voorzitter van de CD&V werd. "Maar helaas, ik herken het. De sociale media zorgen voor een bijkomende druk. Ik heb langs alle kanten al bagger over me heen gehad. Een goed ideologisch debat mag, maar de kritiek op sociale media is vaak heel persoonlijk. Je weet dat je je ervan moet afsluiten, maar dat lukt niet elke dag", beaamt De Moor.

Videospeler inladen...

Het is belangrijk om af en toe de batterijen nog eens op te laden en je tijd nadien beter te managen, met oog voor het mentale

Guy Vanhengel (Open VLD)

"Maar je mag het probleem niet helemaal herleiden tot de sociale media. De politiek is ook gewoon opslorpend werk. Het is belangrijk om af en toe de batterijen nog eens op te laden en je tijd nadien beter te beheren, met oog voor het mentale", raadt Vanhengel aan. "Ik ben nooit hervallen, maar ik heb me nadien ook helemaal anders georganiseerd."  

Bekijk het gesprek met Guy Vanhengel (Open VLD) over de mentale gezondheid van politici in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen