Archiefbeeld van El Kaouakibi

Politicoloog Dave Sinardet over verschijning Sihame El Kaouakibi in parlement: "Scène opgevoerd voor haar documentaire"

De plotse verschijning van voormalig Open VLD-politica Sihame El Kaouakibi in het Vlaams Parlement was niet alleen voor vele politici een verrassing, ook politicologen stonden ervan te kijken. El Kaouakibi kwam zich er officieel verdedigen tegen het opheffen van haar onschendbaarheid. "Maar ik denk dat ze ook een beetje een theatrale scène opzocht", vertelt Dave Sinardet bij Radio 2 in Antwerpen. Carl Devos leek het geen evidentie dat ze er verscheen. "Ze is voor heel veel mensen des duivels, en een nestbevuiler voor collega's."

Voormalig Open VLD-politica Sihame El Kaouakibi nam het woord in het Vlaams Parlement net voordat er gestemd werd over het opheffen van haar parlementaire onschendbaarheid. Ze wordt ervan verdacht subsidies te hebben misbruikt die bedoeld waren voor haar sociale dansproject "Let's go Urban" in Antwerpen.

De verbaasde gezichten op de parlementsbanken toen El Kaouakibi plots opdook waren volgens Antwerpenaar en politicoloog Dave Sinardet (VUB) oprecht. "Buiten enkele journalisten wisten niet veel mensen het denk ik", vertelt hij bij Radio2 “Start je dag” in Antwerpen. Dat er veel cameraploegen aanwezig waren, kwam volgens Sinardet vooral door de documentaire die tv-maker Eric Goens over haar maakt.

"Ze had denk ik niet de illusie dat ze het opheffen van haar onschendbaarheid zou kunnen tegenhouden, maar ze wilde haar verhaal eens doen." Volgens getuigen bracht El Kaouakibi dan ook een "emotioneel betoog". Toch speelt er ook een andere reden mee volgens Sinardet. "Ik denk dat ze ook wel een belangrijke scène wilde maken voor de ogen van die camera's, anders had ze alles voor de commissie kunnen vertellen." 

“Ze heeft een boodschap willen brengen die denk ik een onderdeel is van een opbouw naar het proces”, klinkt het bij collega-politicoloog Carl Devos in “De ochtend” op Radio 1. “En misschien betekende dit ook haar terugkeer naar de samenleving. Ze wees erop dat ze al een paar jaar in isolement leeft en belaagd wordt. Het is heel moeilijk om te weten wat haar drijft, maar ik kan begrijpen dat het lastig was om dat te doen. Je bent voor heel veel mensen des duivels, en voor collega’s een nestbevuiler, iemand die ervoor verantwoordelijk is dat de politiek een nog slechtere naam krijgt dan die al heeft. Het was niet zo evident om daar te verschijnen.”

BEKIJK - "Het leek bijna een soort filmscenario", aldus wetstraatjournalist Pieterjan De Smedt:

Videospeler inladen...

Einde van politieke carrière?

Dat de zitting achter gesloten deuren werd gehouden, heeft dan ook alles daarmee te maken. "Dat is misschien wat raar", zegt Sinardet, "maar ik denk dat het parlement wilde vermijden dat El Kaouakibi het parlement zou gebruiken om er een theaterstuk van te maken dat past binnen de documentaire van Goens." Bovendien loopt er ook een gerechtelijke procedure tegen haar.

Devos begrijpt dat de camera’s werden weggestuurd. “Die beslissing is niet zo eigenaardig, en wordt wel vaker genomen bij dit soort dossiers. Transparantie is heel belangrijk, maar moet afgezet worden tegenover andere overwegingen. Volgens sommigen wilde men vermijden dat ze haar show voor iedereen kon brengen. Dat kan, maar als ze toch van plan is zo’n show op te voeren, zal ze daar later nog wel gelegenheid toe krijgen.”

Uiteindelijk stemde het parlement voor het opheffen van haar onschendbaarheid, waardoor ze nu vervolgd kan worden voor fraude. Of het ook het einde van haar politieke carrière betekent, wil Sinardet niet zeggen. "Ze heeft haar zetel sowieso nog tot de volgende verkiezingen. Ik zou dus niet uitsluiten dat ze op de een of andere manier nog eens verschijnt." Sowieso is er nog de documentaire van Goens. "Die kan wel eens een cruciale rol spelen, zeker wanneer die uitkomt tijdens de verkiezingscampagne in 2024. Er is daar heel wat zenuwachtigheid over in de Wetstraat."

Er is veel zenuwachtigheid over de documentaire over haar, zeker wanneer die tijdens de verkiezingscampagne verschijnt zal die echt een invloed hebben

Dave Sinardet, politicoloog

Ook Devos is benieuwd naar wat de documentaire teweeg zal brengen. “Wat vertelt ze daar allemaal in? Ik denk dat, in plaats van de discussie over haar keuken, het veel interessanter is om te weten hoe die subsidies hebben gewerkt, waarom daar zo weinig controle op is geweest. Dito voor de partijfinanciering vanuit Open VLD: ze heeft destijds 103.000 euro gekregen om haar campagne te bouwen, dat zegt wel iets over de controle daarop. Ik verwacht dat er veel interessante dingen naar boven komen. Dat niet iedereen daarop zit te wachten, is duidelijk.”

Meest gelezen