Copyright zz/Dennis Van Tine/STAR MAX/IPx 2022

Amerikaans oud-president Donald Trump ondervraagd in verkrachtingszaak 

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft onder ede moeten getuigen in een verkrachtingszaak die tegen hem werd aangespannen. Journaliste en columniste Elizabeth Jean Carroll beweert dat Trump haar in een pashokje van een luxueuze kledingwinkel heeft verkracht. Volgens de advocaat van de voormalige president is de hele rechtszaak "een politieke truc en een heksenjacht". De zitting vond achter gesloten deuren plaats.

"We zijn erg tevreden dat Donald Trump vandaag zal getuigen", zei een woordvoerder van het advocatenbureau van Elizabeth Jean Carroll. De bekende Amerikaanse journaliste en columniste beweert dat de voormalige president van de Verenigde Staten haar halverwege de jaren 90 zou hebben aangerand. Trump heeft die beschuldigingen altijd ontkend. 

"Een politieke truc"

In 2019 schreef Carroll een artikel voor het magazine New York. Naar eigen zeggen had ze eind 1995 een ontmoeting met Trump in Bergdorf Goodman, een luxueuze kledingwinkel in New York. Ze hielp hem om een cadeau uit te kiezen. Volgens Carroll belandden de twee in een kleedhokje, waar Trump haar zou verkracht hebben. Op dat moment was de voormalige president getrouwd met Marla Maples. 

Trump deed de beschuldigingen van Carroll al snel af als leugens. Volgens hem was dat een strategie om haar pas uitgekomen boek te verkopen. Ze spande destijds ook een lasterzaak tegen hem aan. Ook nu gelooft Donald Trump dat er meer schuilgaat achter het hele proces. "Deze zaak is niets meer dan een politieke truc zoals de vele zaken in de lange lijst van heksenjachten tegen Donald Trump", zei de advocaat van Trump, Alina Habba. 

De Amerikaanse journaliste en columniste Elizabeth Jean Carroll
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Het is onduidelijk wat Trump zei tijdens de zitting, want die vond plaats achter gesloten deuren. Het is ook niet geweten of Trump fysiek aanwezig was op de zitting of dat hij vanop afstand een verklaring aflegde. Volgens CNN deed hij dat laatste vanuit zijn landgoed Mar-a-Lago in Florida.

Carroll zou op 24 november nog een nieuwe zaak tegen Trump aanspannen. Een nieuwe wet geeft volwassenen die het slachtoffer waren van seksueel geweld de kans om civiele rechtszaken aan te spannen, zelfs als de verjaringstermijn is verstreken. Veel vrouwen hebben eerder beschuldigingen van seksueel wangedrag geuit tegen Trump, die alle beschuldigingen met klem heeft ontkend.

Meest gelezen