Carline Vandercruyssen
Volledig scherm
PREMIUM
© Carline Vandercruyssen

VIDEO. Elke 6 minuten krijgt iemand in België een botbreuk door osteoporose: topkinesist geeft botversterkende oefeningen

VideoIedere zes minuten krijgt iemand in België een botbreuk die veroorzaakt wordt door osteoporose. Toch wordt de ziekte onvoldoende opgespoord en behandeld. “En dat is jammer, want we kunnen osteoporose op eender welke leeftijd genezen. Maar hoe vroeger je erbij bent, hoe beter je kansen”, zegt dr. Michaël Laurent vandaag, op Wereld Osteoporose Dag. En je kan osteoporose ook preventief aanpakken. Topkinesist Lieven Maesschalck geeft botversterkende oefeningen die je makkelijk thuis kunt doen.

  1. ▶ Mogelijk eerste sterfgevallen door eten van vlees van ‘zombieherten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?
    PREMIUM
    HLN legt uit

    ▶ Mogelijk eerste sterfgeval­len door eten van vlees van ‘zombieher­ten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?

    In de Verenigde Staten zijn twee jagers gestorven nadat ze vlees hadden gegeten dat vermoedelijk afkomstig was van zogenaamde ‘zombieherten’. Het zou dus mogelijk om de eerste overdracht ooit kunnen gaan van de dodelijke ziekte naar mensen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Texas via een nieuwe publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology. Maar wat staat er precies in hun wetenschappelijke publicatie? Waaraan lijden die ‘zombieherten’? En wat is het gevaar voor ons? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt vijf vragen in deze HLN legt uit podcast.
  2. Rudi Smits (63) uit Heverlee leeft al veertien jaar met osteoporose: “Lopen mag niet meer, maar ik zit heus niet stil, hoor”
    PREMIUM
    Leuven

    Rudi Smits (63) uit Heverlee leeft al veertien jaar met osteoporo­se: “Lopen mag niet meer, maar ik zit heus niet stil, hoor”

    Naar aanleiding van Wereld Osteoporose Dag, op woensdag 20 oktober, lanceert Amgen de campagne ‘Behandel met zorg’. Osteoporose kun je niet genezen, maar je kunt er wel snel(ler) bij zijn om erger te voorkomen. De 63-jarige Rudi Smits uit Heverlee weet er alles van, want hij kreeg de diagnose in 2007. “Als een vrouw me in de winkel vraagt om iets uit het hoogste rek te nemen, vind ik het belachelijk om te moeten zeggen: ‘neen, ik mag dat niet’.”