Leuvense studenten protesteerden eerder dit jaar tegen grensoverschrijdend gedrag op campussen. ©  Sebastian Steveniers

Limburgse professor KU Leuven naar gevangenis voor verkrachten van studente in Spanje

Tongeren -

Een Limburgse professor (63) van de KU Leuven kreeg donderdagochtend een celstraf van 54 maanden voor het aanranden en verkrachten van een van zijn studenten. Dat er voor de zware feiten al meldingen waren van grensoverschrijdend gedrag en hij na de klacht nog een tijdlang aan de slag bleef doet de wenkbrauwen fronsen.

Phillip Pergens, Sanne Deferme en Shauni Deferm

“Schokkend, verwerpelijk, een seksueel roofdier.” Van de professor aan de Leuvense faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen werd gisterochtend in de rechtbank van Tongeren geen spaander heel gelaten. De Limburger werd veroordeeld omdat hij in de zomer van 2016 een studente verkrachtte. Dat gebeurde tijdens een congres in het Spaanse Barcelona. De professor had het slachtoffer meegevraagd. Zij dacht om te speechen, maar hij had andere plannen.

De studente zou de hele trip van hem afhankelijk zijn terwijl hij haar het hof maakte. Zo wilde hij in Barcelona o.a. lingerie voor haar kopen. Dat ze niet op zijn avances inging, zag de docent enkel als opwindend voorspel. Na een eerste aanranding op de tweede avond ging hij de laatste nacht compleet over de schreef. De professor kroop bij haar in bed en verkrachtte haar. “Op schromelijke wijze maakte hij als voormalig docent en promotor van haar masterproef misbruik van zijn positie”, luidt het vonnis.

Machtspositie

De jongedame ging er na de feiten emotioneel compleet onderdoor. Een trauma dat gepaard ging met verschillende psychiatrische opnames en zelfmoordpogingen. Na de verkrachting zagen ze mekaar niet meer, maar hij haar bleef haar wel berichten sturen. Pas in maart 2018 vond ze de kracht een klacht bij de politie in te dienen. Tijdens het onderzoek, zou de professor de verkrachting blijven ontkennen. “Hij genoot van zijn fysieke en psychische machtspositie”, is het oordeel. Ook is er sprake van totaal gebrek aan normbesef en een ziekelijke ingesteldheid.

Stiekeme foto’s

Zo blijkt uit het onderzoek dat de man zich al langer flirterig had opgesteld. Via WhatsApp stuurde de prof ongepaste berichten naar de studente en op zijn gsm troffen de speurders foto’s aan die hij stiekem van haar had gemaakt. Behalve de gedetailleerde verklaring van het slachtoffer werd zijn dna op het compleet verscheurde pyjamashirt aangetroffen en faalde de Limburger bij de leugentest.

De rechter legde een celstraf van 54 maanden op. In tegenstelling tot het slachtoffer was hij niet aanwezig bij de uitspraak. Zijn onmiddellijke aanhouding werd bevolen. De docent wordt voorts vijf jaar uit zijn rechten ontzet. Aan het slachtoffer moet hij een schadevergoeding van 27.014 euro betalen. De KU Leuven stelde zich eveneens burgerlijke partij en ontvangt 1 euro provisoir.

Al eerder meldingen

Mensen dicht bij het onderzoek zijn echter ook hard voor de manier waarop de universiteit heeft gereageerd. Zo waren er nog voor deze zwaarwichtige feiten al meldingen. “Enkele jaren voordien contacteerden twee studentenvertegenwoordigers de toenmalige ombudspersoon in verband met grensoverschrijdend en niet-professioneel gedrag van deze professor jegens studenten”, bevestigen ze bij de KUL. “De ombudspersoon is hierover met de prof in gesprek gegaan, met het oog op bijsturing van zijn gedrag. In de daaropvolgende periode volgden de ombuds- en departementsverantwoordelijke de situatie actief op, maar kwamen er geen nieuwe berichten of officiële meldingen over zijn gedrag.”

Het slachtoffer meldde de feiten in 2018 eerst bij de universiteit. Daar raadden ze haar aan om klacht in te dienen bij de politie. Een strafonderzoek werd toen opgestart, maar intussen bleef de man wel nog aan de slag als professor. Dat zou voor commotie hebben gezorgd. Bronnen zeggen dat een vertrouwenspersoon van het slachtoffer omwille van deze redenen de KU Leuven heeft verlaten.

Non-actief

Bij de universiteit klinkt het dat ze het strafonderzoek niet in gevaar wilden brengen. “Zodra de gerechtelijke autoriteiten toestemming gaven, startten we een tuchtonderzoek en werd de prof op non-actief gezet. Hij heeft sindsdien geen toegang meer tot de universitaire gebouwen en terreinen, mag geen contact hebben met studenten en moet zich onthouden van alle taken waarbij hij KU Leuven vertegenwoordigt.” Sinds wanneer dat exact gebeurde, wil de universiteit niet specifiëren.

KU Leuven benadrukt verder nog dat grensoverschrijdend gedrag, in welke vorm dan ook, geen plaats heeft aan de universiteit. “In februari formuleerde de rector ambitieuze doelstellingen om de aanpak van grensoverschrijdend gedrag aan de KU Leuven te versterken. Deze doelstellingen en aanbevelingen zijn vertaald naar een plan van aanpak met vijf actielijnen die prioritair en op korte termijn worden uitgewerkt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer