Veiligheidsdiensten wilden niet dat De Wever persconferentie gaf: “Profileringsdrang”

De veiligheidsdiensten wilden niet dat Bart De Wever amper twee uur na de arrestatie van Mohamed R. (39) al een persconferentie gaf. De Antwerpse korpschef Serge Muyters kreeg zelfs het verbod om te spreken. Maar de persconferentie kwam er toch.

cel/pl

Lees ook:Verdachte die Antwerpse Meir opreed eerder opgepakt voor illegaal verblijfZo kon dader ongestoord Meir oprijdenIs dronken bestuurder terrorist?: “Hij is wat op de dool”


Om 13.30 uur liet Bart De Wever aan de media weten dat hij op een persconferentie uitleg zou geven bij de politieoperatie in zijn stad – nadat hij onophoudelijk vragen had gekregen. De aankondiging kwam ook de veiligheidsdiensten in Brussel ter ore. Die verslikten zich in hun koffie, want dat was niet met hen doorgesproken. Ze oordeelden dat het op dat moment nog te vroeg was. Het onderzoek was nog in volle gang. Bovendien vreesden ze dat eventuele medeplichtigen van Mohamed R. door de persconferentie gealarmeerd konden worden. Enkele bronnen verwezen gisteren naar de aanslag in Zaventem. Uit het onderzoek daar bleek achteraf dat de terroristen zich na de arrestatie van Salah Abdeslam in het nauw gedreven voelden en in een opwelling beslisten de luchthaven aan te vallen.

Veiligheidsrisico

Tot tien minuten voor de persconferentie probeerden de veiligheidsdiensten om De Wever om te praten. Ze konden enkel hun advies geven, want De Wever is een politiek verkozene. Korpschef Serge Muyters kreeg van het federale én het Antwerpse parket wel het verbod om er te spreken.

De persconferentie ging toch door, al werd ze ingeperkt tot amper één minuut en 20 seconden. “Meer kunnen we u nu niet vertellen. We vonden het wel belangrijk de feiten te schetsen, ten einde speculaties en ongerustheid te vermijden”, besloot De Wever.

“Uiteindelijk heeft Bart De Wever niets gezegd dat het onderzoek kon schaden”, zegt een bron binnen de veiligheidsdiensten. Toch blijft er ongenoegen hangen. Zelfs binnen het Antwerpse korps spreekt men over “profileringsdrang” van De Wever, die gisteravond niet meer wilde reageren op het incident, uit respect voor het gerechtelijk onderzoek. Zijn woordvoerder wilde enkel kwijt dat “de inhoud afgestemd was”.

Op de vraag of er een mogelijk veiligheids­risico was om de persconferentie te organiseren, weigerde De Wever in te gaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer