Archieffoto: een vrouw schuilt in een kelder in Zaporizja.
AFP or licensors

"Houd warme kleren en zaklampen klaar": Oekraïne waarschuwt bevolking voor lange stroomonderbrekingen door Russische aanvallen

De Oekraïense regering heeft de bevolking gewaarschuwd voor eventuele lange stroomonderbrekingen vandaag én de komende dagen. Rusland blijft energiecentrales aanvallen, waardoor de stroom geregeld uitvalt. Gisteren werd een centrale in Boersjtin geraakt en de schade is enorm, zegt de plaatselijke gouverneur.

Geregeld valt in Oekraïne op verschillende plaatsen de stroom uit en dat heeft alles te maken met Russische aanvallen op energiecentrales. Een tactiek die Rusland al enige tijd hanteert als antwoord op het al dan niet succesvolle tegenoffensief van het Oekraïense leger in het oosten en zuiden van het land.

De bevoegde Oekraïense diensten doen er alles aan om de schade zo snel mogelijk te herstellen en treden daarbij inventief op. Maar dat neemt niet weg dat lange stroomonderbrekingen zeker tot de mogelijkheden behoren, waarschuwt de Oekraïense regering. Ze riep de bevolking voor vandaag alvast op om warme kleren, zaklampen en drinkbaar water klaar te houden en ervoor te zorgen dat alle noodzakelijke apparaten opgeladen zijn.

BEKIJK - "Schakel geen onnodige elektrische apparatuur in", zegt Oekraïens president Zelenski:

Videospeler inladen...

20 procent minder verbruiken

Oekraïne verwacht nog meer aanvallen op energiecentrales en waarschuwt dat ook de komende dagen lange stroomonderbrekingen kunnen plaatsvinden. De regering riep de bevolking eerder ook al op om minder energie te verbruiken. Volgens de Oekraïense minister van Energie wil de regering het energieverbruik in het land met zeker 20 procent verminderen.

De bevolking lijkt daar ook gehoor aan te geven. "We zien een vermindering van het verbruik, een vrijwillige vermindering", zei de minister vandaag. "Maar wanneer dat niet genoeg zou zijn, zullen we genoodzaakt zijn om gedwongen sluitingen in te voeren."

De aanvallen van gisteren hebben in elk geval weer ernstige schade aan het stroomnetwerk aangericht. Dat moet nu eerst gestabiliseerd worden. Onder meer in Boersjtin werd gisteren een thermische centrale geraakt. Volgens de plaatselijke gouverneur is de schade "vrij ernstig" en is een deel van de centrale vernield.

Vandaag vindt in Brussel een Europese top plaats over onder meer het energiebeleid. De Oekraïense president Volodimir Zelenski zal er de Europese leiders toespreken via een videoverbinding. Er wordt verwacht dat hij steun zal vragen voor de vele dringende herstellingen die nodig zijn aan het stroomnetwerk.

De zwaarste bombardementen vonden begin vorige week plaats. Toen voerde Rusland een reeks raketaanvallen uit op verschillende plaatsen in Oekraïne, als antwoord op de ontploffing op de strategische brug die Rusland met het geannexeerde Krimschiereiland verbindt. Maar ook daarna bleef Rusland energiecentrales viseren. Volgens de Oekraïense minister van Energie voerde Rusland sinds 10 oktober meer dan 300 aanvallen uit op energie-infrastructuur.

De Russische aanvallen op energiecentrales zijn een doelbewuste strategie om Oekraïne op de knieën te krijgen, nu het militair maar moeilijk een antwoord vindt op de opmars van het Oekraïense leger, vooral in het oosten van het land. "Rusland is een of zelfs twee trappen omhooggeklommen op de escalatieladder", vertelde Roger Housen, oud-kolonel in het Belgische leger en defensiespecialist, eerder deze week aan onze redactie.

Het wakkert discussies aan of die centrales burger- of militaire doelwitten zijn en of zulke aanvallen wel gerechtvaardigd zijn. Majoor Tom Simoens van de Koninklijke Militaire School liet gisteren alvast verstaan dat zulke aanvallen binnen het Belgische leger nooit goedgekeurd zouden worden.

BEKIJK - "We zullen leven en wachten tot dit voorbij is", VRT NWS-journalist Marijn Trio bezocht een familie in Charkov die zich schrap zet voor de winter:

Videospeler inladen...

Meest gelezen