45 keer ’technologie’: Als geen ander begrijpt Xi Jinping het potentieel van de 21e eeuw 

De Chinese Communistische partij (CCP) zet volledig in op innovatie als de belangrijkste motor van China’s opkomst.  Dat bleek zondag uit de toespraak van Xi bij de opening van het 20e congres van de Communistische Partij. Xi gebruikte maar liefst 45 keer het woord “technologie”. Als geen ander staatsman hebben Xi Jinping – en zijn adviseurs – het potentieel van de technologie in de 21e eeuw begrepen.

Waarom is dit belangrijk?

Xi's toespraak bevestigt zijn zorgwekkend begrip van wetenschap en technologie en zijn vastberadenheid om die in te zetten teneinde zijn machtspositie te bestendigen. Wetenschap en technologie worden geacht in dienst te staan van de autocraat.

De essentie van zijn speech

  • Tegen 2035 wil het wereldwijde normen hebben vastgesteld voor het Internet-of-Things (de technologie die apparaten met elkaar doet communiceren) en andere nieuwe technologieën. 

  • In 2049 wil het land nummer één zijn in de meeste technologieën.

Het Chinese cv inzake technologie

(GREG BAKER/AFP via G
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer