Professor KU Leuven naar gevangenis voor verkrachten van studente in Spanje

Leuvense studenten protesteerden eerder dit jaar tegen grensoverschrijdend gedrag op campussen. ©  Sebastian Steveniers

Tongeren -

Een Limburgse professor van de KU Leuven kreeg donderdagochtend een celstraf van 54 maanden voor het verkrachten van een studente. De feiten dateren van 2016 en speelden zich af in Barcelona. De prof werd onmiddellijk aangehouden.

Phillip Pergens en Shauni Deferm

“Schokkend, verwerpelijk, een seksueel roofdier.” Van de professor aan de Leuvense faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen werd in de rechtbank van Tongeren geen spaander heel gelaten. De Limburger werd veroordeeld omdat hij in de zomer van 2016 een studente van hem verkrachtte. Dat gebeurde tijdens een congres in het Spaanse Barcelona. De professor had het slachtoffer meegevraagd onder valse voorwendselen. Hij had beloofd dat ze daar mocht speechen, maar dat bleken loze woorden. Ze zou de hele trip afhankelijk zijn van hem. Op de laatste dag sloeg de Limburger beredeneerd toe. De professor nam de studente mee naar een kamer van een B&B die hij voor die ene nacht had geboekt. Daar zou hij haar verkrachten.

Pervers spel

“Op schromelijke wijze maakte hij als voormalig docent en promotor van haar masterproef misbruik van zijn positie”, luidt het vonnis. Het was een schokkend en pervers spel waarbij de professor haar manipuleerde. Eentje van aantrekken en afstoten, terwijl de vrouw een carrière ambieerde.

Machtspositie

De jongedame ging er na de verwerpelijke feiten emotioneel compleet onderdoor. Een trauma dat gepaard ging met verschillende psychiatrische opnames. Ze probeerde ook zelfmoord te plegen. Pas in maart 2018 vond ze de kracht om de feiten te melden en een klacht bij de politie in te dienen. De politie startte een onderzoek, maar de professor zou de verkrachting altijd ontkennen. “Hij genoot van zijn fysieke en psychische machtspositie”, is het oordeel. Ook is er sprake van totaal gebrek aan normbesef en een perverse en ziekelijke ingesteldheid.

De feiten werden bewezen geacht. De rechter legde een celstraf van 54 maanden op. Hij werd onmiddellijk aangehouden. De docent wordt voorts vijf jaar uit zijn rechten ontzet. Aan het slachtoffer moet hij een schadevergoeding van 27.014 euro betalen. De KU Leuven stelde zich eveneens burgerlijke partij en ontvangt 1 euro provisoir.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen