©  BELGA

Blanka Kata Vas wint Kermiscross in Ardooie, Sanne Cant zevende

Kata Blanka Vas (SD Worx) heeft donderdag de Kermiscross in het West-Vlaamse Ardooie op haar naam gebracht. De 21-jarige Hongaarse kampioene liet na twee van de zeven af te leggen ronden haar concurrenten in de steek en soleerde naar de zege. Het werd haar vierde overwinning van het seizoen.

Michael Van Damme

De Nederlandse Shirin van Anrooij, die haar eerste cross van het seizoen reed, werd tweede. Haar landgenote Aniek van Alphen vervolledigde het podium. Marion Norbert Riberolle beëindigde de cross op plaats vier, voor de ook al in het veld debuterende Britse Zoe Bäckstedt. Belgisch kampioene Sanne Cant werd zevende.

Het was het duo Vas/Van Anrooij dat het beste weg was in de Kermiscross. In de tweede ronde, na een derde tempoversnelling van de Hongaarse, maakte Van Anrooij een foutje en zo ontstond er een kloof in het voordeel van Vas. Bäckstedt rukte zich los van de rest op jacht naar de derde plaats. Achter de Britse sloegen Cant, Riberolle en Van Alphen de handen in elkaar.

Half cross bleef Van Anrooij jacht maken op de Hongaarse kampioene. Ze volgde op 5 seconden. Bäckstedt en Van Alphen reden op 45 seconden, het duo Riberolle/Cant moesten daar al 1:05 goedmaken. Van Anrooij zakte daarop terug en zo slaagde Vas erin om in haar eigen tempo de lijnen verder uit te zetten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In de strijd voor de laatste podiumplaats trok Van Alphen in de aanval en liet Bäckstedt alleen achter. De Britse zag zich in de slotronde nog geremonteerd worden door Riberolle.

Kata Blanka Vas mocht opnieuw het zegegebaar maken. Ze won eerder dit seizoen al drie wedstrijden in Tsjechië. Vas volgt Alicia Frank op als winnares in Ardooie.

“Ik trek met vertrouwen naar mijn eerste wereldbekercross”

“Het zag er misschien uit alsof deze overwinning heel gemakkelijk binnen te halen was, maar de waarheid is anders”, begon Blanka Vas na afloop. “Ik heb hier stevig voor moeten knokken en doorgeven. In het begin van de wedstrijd probeerde ik enkele keren te demarreren maar ze lieten me niet begaan. Tot ik een derde keer op de pedalen ging staan, net voor we het asfalt richting de aankomstzone gingen opdraaien. Van Anrooij maakte daarop een foutje waardoor ik plots een mooie kloof kreeg op de rest.”

Het parcours van de Kermiscross in Ardooie lag er, door de hevige regenval deze voormiddag, op sommige plaatsen heel modderig bij. “Gelukkig was het maar één zware ploeterzone”, zei Vas. “De rest van het parcours kan je omschrijven als glibbe

©  BELGA

rig maar bovenal technisch. En dat is dan wel weer in mijn voordeel.”

“Vanavond nog gaat het richting Tabor waar ik zondag mijn eerste wereldbekercross van het seizoen zal rijden. Ik liet de twee Amerikaanse crossen bewust voor wat ze waren. Ik hoop in Tabor opnieuw te strijden voor de zege en hoop me daar te meten met de rest. Wanneer ik tevreden zal zijn van mijn wedstrijd in Tsjechië? Ik ambieer toch een topvijfnotering.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer