Professor van KU Leuven uit Bilzen veroordeeld voor verkrachting studente tijdens reis naar Barcelona

Een voormalige hoogleraar van de KU Leuven uit Bilzen heeft een celstraf van 54 maanden gekregen voor de aanranding, verkrachting en belaging van een studente. In 2016 randde de hoogleraar de studente aan tijdens een reis naar een congres in Barcelona. De man werd onmiddellijk aangehouden en moet een schadevergoeding van 27.000 euro betalen aan het slachtoffer. 

De 3 rechters die het vonnis hebben uitgesproken beschreven de hoogleraar als een "seksueel roofdier". "Hij maakte op schokkende en perverse wijze misbruik van zijn verworven inzichten om zo een manipulatief spel te spelen." De professor aan de faculteit Psychologie en Pedagogische wetenschappen speelde dat manipulatief spel in 2016 in Barcelona. Daar had hij zijn toenmalige studente naar meegevraagd voor een congres dat aansloot bij het onderwerp van haar masterproef.

Machtsmisbruik

Eenmaal aangekomen in Barcelona bleek dat hij een appartement met maar 1 slaapkamer had gereserveerd. Hij communiceerde op een ongepaste manier met de studente en kuste haar zelfs in bijzijn van andere professoren. Hij kocht haar een lingerieset en probeerde haar te overtuigen een gezamenlijke tattoo te zetten. Hij ging ongevraagd halfnaakt bij haar in bed liggen en probeerde haar dronken te voeren en werd handtastelijk. Uiteindelijk randde de hoogleraar haar aan. 

Het slachtoffer omschreef haar hoogleraar tijdens de latere verhoren ook als iemand met "wisselende stemmingen".  Zo zou ze er mogen speechen op het congres, maar dat bleek nadien een valse belofte. Ook zei hij na de trip "dat zij nooit was mee geweest naar Barcelona en hem ook nooit tegengekomen was." Toch bleef hij haar nog verschillende berichten sturen en stuurde hij een referentiebrief met plekken waar ze kon doctoreren. 

Klacht

Het zwaar getraumatiseerde slachtoffer vond pas in 2018 de moed om een klacht in te dienen tegen haar voormalige hoogleraar. Voordien werd ze meermaals opgenomen in psychiatrische instellingen en probeerde ook meerdere keren zelfmoord te plegen. 

Na de klacht startte de KU Leuven een procedure tegen de hoogleraar. Nu blijkt dus dat de feiten allemaal bewezen zijn. Hij is daarvoor veroordeeld tot een gevangenisstraf van 54 maanden en hij wordt ook voor de komende 5 jaar uit zijn rechten gezet. Hij moet een schadevergoeding van 27.000 euro betalen aan het slachtoffer, vermeerderd met de gerechtskosten en intresten. Door de vrees dat de hoogleraar op de vlucht zou slaan, werd zijn onmiddellijke aanhouding bevolen.

Meest gelezen