Muggen hebben niet enkel warme(re) temperaturen en stilstaand water nodig om zich voort te planten, ze moeten ook eten.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Nog altijd last van muggen? Dat kan perfect, al speelt niet enkel het zachte en vochtige weer een rol

Er zijn nog altijd veel muggen, zeker voor deze tijd van het jaar. Dat heeft alles te maken met de zachte temperaturen zo laat op het seizoen. Die zorgen ervoor dat muggen actiever zijn dan normaal in deze periode, al is het blijkbaar wel een lokaal verschijnsel. 

Je hebt het misschien al gemerkt: we zijn nog niet af van de muggen. Dat valt ook perfect te verklaren: het is aanhoudend warmer dan normaal voor deze tijd van het jaar, en het is vochtig weer geweest. Entomoloog Peter Berx wil niet gezegd hebben dat er overal meer muggen zijn, maar ziet wel de logica: "Het is vaak een lokaal fenomeen. Maar het kan zeker. Als het een langere periode (voldoende) warm blijft, en er is voldoende stilstaand water aanwezig, dan krijg je nieuwe populaties." Hoeveel precies, hangt af van de precieze omstandigheden en omgeving. 

En hoe lang gaan ze nog blijven? Als vuistregel kan je nemen dat er muggen kunnen blijven komen zolang de temperatuur tussen de 15 en 20 graden blijft. Als die eenmaal (structureel) naar waarden tussen 10 en 15 daalt, zal ook het aantal muggen dalen. Normaal gezien hebben we rond deze periode van het jaar recht op een maximumtemperatuur van 14 graden, maar door de klimaatopwarming zijn warmere periodes dan normaal nu eenmaal frequenter geworden. 

Al is het zo eenvoudig niet, weet Berx: "We hebben 31 soorten steekmuggen in België, waarvan 3 of 4 exoten. Maar bijna 30 zijn dus inheems. Een gewone steekmug gaat in winterrust, maar sommige soorten kunnen langer actief blijven, ook bij iets lagere temperaturen." Het goede nieuws is dat de gewone steekmug de grootste groep uitmaakt. Maar algemeen gesteld: hoe warmer en vochtiger, hoe beter voor de muggen. Los van de temperatuur speelt overigens ook het licht een rol. 

Roofdieren en dagelijkse kost

Er zijn nog factoren die bepalen met hoeveel steekmuggen we af te rekenen krijgen. "Je hebt enerzijds de omgeving, maar ook roofdieren en voedselaanbod spelen een rol", verklaart Berx. "Predatoren voor de mug zijn bijvoorbeeld libellen, vleermuizen of de zwaluw. De zwaluw is misschien al weg, maar er zijn nog heel veel libellen actief, ook door het zachte weer. En ook vleermuizen vliegen nog rond. Ze zullen alle opties benutten en nog wat extra muggen eten om hun vetreserves voor de winter aan te vullen. Dus de rovers blijven actief."

Blijft nog het voedselaanbod voor de mug zelf. "Een groot misverstand is dat vrouwtjes steken om voedsel te hebben. Dat klopt niet: ze doen het enkel als ze eitjes leggen, om eiwitten te verzamelen voor hun eieren. Zelf eten ze nectar van bloemen en planten om te overleven, dus hoe minder voedselaanbod, hoe minder muggen." Maar ook dit toont weer aan dat alles in de natuur aan elkaar hangt: door het zachte weer zijn (sommige) bloemen en planten ook weer langer actief.  

Wat kan je doen om minder muggen te hebben?

  • zorg ervoor dat er geen stilstaand water in je tuin is (maak bijvoorbeeld geregeld alle mogelijke recipiënten leeg),
  • hou deuren en ramen zo veel mogelijk dicht,
  • gebruik een hor als je toch een raam open laat staan,
  • gebruik een ventilator als er muggen binnen zitten (luchtverplaatsingen vinden ze niet fijn),
  • gebruik een muggennet boven je bed of desnoods een spray tegen muggen.

Meest gelezen