Direct naar artikelinhoud
NieuwsAsiel en migratie

Leger schiet te hulp in asielcrisis met commando- en controlecel: 1.500 extra plaatsen tegen 1 december

Het personeel van Fedasil legde vandaag een uur lang het werk neer uit protest tegen de opvangcrisis: 'Te veel mensen belanden op straat, en nu zijn er zelfs minderjarigen bij.'Beeld Tim Dirven

Het Belgische leger gaat een commando- en controlecel oprichten om te bekijken hoe de infrastructuur van Fedasil optimaler en beter kan worden gebruikt. Dat zegt het kabinet van minister voor Defensie Ludivine Dedonder (PS), nadat de afgelopen week steeds meer asielzoekers op straat moesten slapen. Tegen 1 december moeten er 1.500 extra noodopvangplaatsen gevonden zijn.

en

De voorbije weken raakte bekend dat asielzoekers, onder wie gezinnen en minderjarigen, door een gebrek aan opvangplaatsen op straat moesten slapen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) vraagt al langer aan het leger om bij te springen.

“We hebben hulp nodig van andere departementen”, benadrukte de Moor afgelopen woensdag nog eens na afloop van de vergadering van topministers. Uit dat overleg kwamen tot ongenoegen van hulporganisaties alleen voorstellen voor oplossingen op lange termijn voort.

Nu neemt het Belgisch leger bijkomend initiatief. Dat zegt Cedric Maes, woordvoerder van Dedonder, en bevestigt het kabinet van de Moor. “Er komt een commando- en controlecel", aldus Maes. “Dat is een planningscel om op een structurele manier te bekijken hoe Fedasil haar infrastructuur optimaler en beter kan gebruiken.” Met andere woorden: er wordt gekeken hoe Fedasil haar bestaande plaatsen efficiënter kan invullen. Er zouden ongeveer tien militairen toegewezen worden aan de cel.

Daarnaast gaat het leger ook op zoek naar nieuwe opvangplaatsen. Het crisiscentrum moet dat coördineren. “Er is beslist dat er tegen 1 november een opvangplaats voor 500 mensen moet gevonden worden”, zegt Maes. “Tegen 1 december moet die plek zelfs 1.500 mensen kunnen opvangen. We kijken daarvoor naar militaire sites, maar ook naar locaties van de Civiele Bescherming en de Regie der Gebouwen.”

Momenteel voorziet Defensie 7.000 plaatsen voor de opvang van asielzoekers, van de in totaal 32.000 plaatsen die in ons land beschikbaar zijn.

Staatssecretaris de Moor toont zich tevreden. “Iedereen in de regering is mee aan het werken om tot de noodcapaciteit te komen”, zegt ze. De komende dagen worden details over operationele werking door federale regering verder uitgewerkt.

Staatssecretaris de Moor niet opgezet met sluiting van opvangcentrum in Molenbeek

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) reageert teleurgesteld op de sluiting van een opvangcentrum van Fedasil in een voormalig rusthuis in de François Sebrechtslaan. De gemeente Sint-Jans-Molenbeek had klacht ingediend bij de rechtbank van eerste aanleg en kreeg, ook in beroep, gelijk.

“Ik betreur enorm dat hier spelletjes worden gespeeld om asielzoekers niet te moeten opvangen”, zegt staatssecretaris de Moor.

Het voormalige rusthuis werd in eerste instantie gebruikt voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dat was geen probleem, maar toen het gebouw werd omgevormd tot opvangcentrum voor andere asielzoekers, diende burgemeester Catherine Moureaux (PS) een klacht in. Ze stelde dat de infrastructuur stedenbouwkundig niet conform was om permanent vluchtelingen op te vangen. De rechter gaf haar gelijk, ook in beroep. 

“Wij zullen nu een dossier indienen bij het Brussels gewest om een uitzondering te vragen”, meldt de Moor. “Vandaag nog was er een debat in de plenaire van de kamer, ik heb daar alle partijen horen zeggen dat ze niemand op straat willen zien slapen. Er zijn vandaag geen plaatsen te veel, 400 plaatsen zomaar sluiten is onmogelijk en al zeker op een moment dat kwetsbaren op straat dreigen te komen”, besluit de staatssecretaris.