Sanchez, Macron en Costa in Brussel.

Frankrijk, Spanje en Portugal plannen pijplijn voor waterstof en gas tussen Barcelona en Marseille

Spanje, Frankrijk en Portugal gaan een onderzeese pijpleiding aanleggen van Barcelona (Spanje) naar Marseille (Frankrijk). De pijplijn moet eerst gas en daarna waterstof vervoeren. Ze komt in de plaats van de sinds 2003 geplande MidCat-gaspijpleiding over de Pyreneeën, waar Frankrijk geen voorstander van was.

De plannen voor de nieuwe pijpleiding werden bekendgemaakt in de marge van de EU-top in Brussel, die ook al gewijd is aan energie. 

De Spaanse premier Pedro Sanchez, zijn Portugese ambtsgenoot Antonio Costa en de Franse president Emmanuel Macron kondigden aan dat de Groene Energiecorridor, zoals het project zal heten, het Iberische schiereiland zal verbinden met Frankrijk en de Europese energiemarkt. "Het gaat om een pijpleiding voor groene waterstof, maar in een overgangsfase ook voor gas, waar de Europese energiemarkt nood aan heeft", zei Pedro Sanchez. 

De Groene Energiecorridor vervangt de eerder geplande MidCat-gaspijpleiding. Dat project, dat al van 2003 dateert, moest gas uit Algerije over de Pyreneeën naar de rest van de EU brengen. Een deel van de pijpleiding is al aangelegd in de buurt van de Spaanse stad Barcelona.

Frankrijk was koele minnaar van MidCat

Spanje en Portugal dringen al jaren aan op meer energieverbindingen met de rest van het Europese continent, maar Frankijk was tegen MidCat. Frankrijk vond het project echter te duur, vreesde schade voor het milieu en trok zich in 2019 terug. 

"Spanje wil een grotere rol spelen bij de gasvoorziening in Europa", zegt correspondent Rop Zoutberg. Het land is een belangrijke invoerhub voor schepen met vloeibaar gas. Door de energiecrisis ging ook Duitsland, dat alternatieven zoekt voor Russisch gas, ijveren voor Midcat. Dat project komt er nu niet, maar dus wel een alternatief.   

Macron, Sanchez en Costa komen op 8 en 9 december opnieuw samen in Alicante, Spanje, om het akkoord te finaliseren. Volgens de drie leiders moet het nieuwe project ook op Europese steun kunnen rekenen, omdat het past in de strijd tegen klimaatverandering en de doorvoer van energie in Europa versterkt.

Meest gelezen