Waarom plukt Rusland flitspalen leeg uit Zweden?

Zweedse autoriteiten treffen al maandenlang vernielde flitspalen aan op verschillende plaatsen in het land. Woensdag was dat opnieuw het geval, dit keer in een gebied ten noorden van Stockholm. De camera-apparatuur van twee flitspalen bleek er spoorloos te zijn. Lokale media menen nu dat Rusland daar voor iets tussen zit…

Waarom is dit belangrijk?

Oekraïne heroverde de voorbije maanden behoorlijk wat terrein in het oosten en het zuiden van het land. Om die reden kondigde Rusland afgelopen maand een gedeeltelijke mobilisatie aan. Russisch dictator Vladimir Poetin wil er namelijk alles aan doen om de oorlog te winnen. Zo zou hij nu wanhopig de camera-apparatuur uit flitspalen in Zweden stelen om te gebruiken in zelfgebouwde drones.

De essentie: Flitspalen in Zweden worden almaar meer vernield en leeggeroofd.

  • Sinds eind augustus zijn er meer dan honderd flitspalen vernield en leeggeroofd, meldt de Zweedse krant Aftonbladet.

  • De herstelkosten van een laadpaal bedragen omgerekend zo’n 22.700 euro. Daarmee komt het aanhoudend probleem Zweden langzaam duur te staan. 

  • Zweedse autoriteiten vermoeden dat Rusland daar achter zit. “Wij kennen de geruchten dat de apparatuur gebruikt wordt in Russische zelfgebouwde drones, maar kunnen niet in detail treden over ons inlichtingenwerk”, zegt een woordvoerder van de Zweedse nationale veiligheidsdienst Säpo in de krant.

Opmerkelijk: Het Oekraïense ministerie van Defensie publiceerde een video waarin ze een neergestorte Russische drone uit elkaar haalden.

  • Daarin was te zien hoe een Canon-camera met klittenband aan de drone was bevestigd. Het type camera bleek daarbij dezelfde te zijn als de apparatuur die in Zweedse flitspalen wordt gebruikt.

  • Alhoewel de constructie behoorlijk amateuristisch oogt, mag het niet onderschat worden, meent Aftonbladet. Zij vermoeden dat de drones worden ingezet om Oekraïense militairen te lokaliseren.

Of de gestolen apparatuur ook onderdeel uitmaakt van de recente Shahed-136-kamikazedrones die Rusland inzet bij aanvallen op Oekraïense steden, is niet duidelijk.

(ns)

Meer