© VRT - GVH

Staking bij VRT zal beperkt voelbaar zijn voor kijkers en luisteraars

Door een staking bij de openbare omroep VRT zijn er vandaag aanpassingen in de programmatie op radio en tv. Zo zullen onder meer "Terzake" en "De afspraak" op Canvas niet te zien zijn. 

De socialistische vakbond ACOD heeft opgeroepen tot een 24 urenstaking om een signaal te sturen naar de Vlaamse regering "die de openbare omroep in de kou laat staan" door de werkingsmiddelen niet te indexeren, zo klinkt het. 

BEKIJK - "We staken omdat de Vlaamse regering onze werkingsmiddelen opnieuw niet wil indexeren en we staken ook tegen het besparingsplan van de directie", zegt Michelle Graus van ACOD VRT:

Videospeler inladen...

De impact van de actie zal beperkt voelbaar zijn voor de kijkers en luisteraars. Naast de twee actualiteitsprogramma's die wegvallen, zou het "VRT NWS journaal" van 19 uur ook iets korter zijn en zou er op de radiozenders meer muziek te horen zijn dan anders. In plaats van "Terzake" en "De afspraak" komen er vervangdocumentaires.

Eind april kondigde de directie van de VRT aan dat ze 116 medewerkers wil ontslaan, 50 natuurlijke vertrekkers niet wil vervangen en de productie van de soap "Thuis" wil uitbesteden aan een extern bedrijf. De vakbonden hebben al actie gevoerd tegen de plannen. Zo sneuvelden onlangs al uitzendingen van "De zevende dag" en "Villa Politica".

"De VRT-directie kiest om de collega's voor het grootste gedeelte van die besparingen te laten opdraaien", zegt ACOD. "Wij zijn overtuigd dat het anders kan en moet, door onder andere te investeren in de collega's en minder extern uit te geven."

Meest gelezen