Russische militairen patrouilleren op de Kachovka-dam (foto mei 2022).
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Wil Rusland belangrijke waterdam in Cherson opblazen? Oekraïense president waarschuwt voor "grootschalige catastrofe"

Oekraïne heeft Rusland ervan beschuldigd dat het van plan is om de Kachovka-waterdam aan de Dnjepr-rivier op te blazen. De dam ligt in de provincie Cherson, één van de door Rusland geannexeerde provincies, waar het Oekraïense leger door de verdedigingslijnen van de Russen probeert te breken. De Oekraïense president Zelenski waarschuwt voor een "grootschalige catastrofe", waarbij honderdduizenden mensen in gevaar zouden komen.

Volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski hebben Russische troepen mijnen gelegd aan de Kachovka-waterdam (en delen van de waterkrachtcentrale) met de bedoeling om hem op te blazen. In een toespraak via videoverbinding aan de leiders en staatshoofden van de Europese Unie waarschuwde Zelenski voor een "grootschalige catastrofe".

Volgens Zelenski zou het vernietigen van de dam snelle overstromingen veroorzaken die honderdduizenden mensen langs de oevers van de Dnjepr in gevaar zouden kunnen brengen. Zeker 80 plaatsen, waaronder een deel van de stad Cherson, zouden kunnen overstromen, waarschuwde hij.

BEKIJK - President Zelenski waarschuwt voor een catastrofe indien de dam wordt aangevallen:

Videospeler inladen...

Het doorbreken van de watervoorziening voor het zuiden van het land zou ook risico's inhouden voor de koelsystemen van de kerncentrale van Zaporizja, zei de president. Volgens Oekraïne wil Rusland de dam opblazen om de eventuele opmars van het Oekraïense leger in de streek een halt toe te roepen en de Russische troepen die het gebied verdedigen, te beschermen.

Maar de Russen zouden door de dam op te blazen ook in eigen voet schieten. Ook het Krimkanaal, dat cruciaal is in de watervoorziening naar de Krim, zou vernield kunnen worden. Het Krimschiereiland werd in 2014 door Rusland geannexeerd.

De door Rusland aangestelde gouverneur van de provincie Cherson noemt de Oekraïense beschuldigingen vals.

BEKIJK - In Russische media wordt al dagen gespeculeerd over een Oekraïense aanval op de dam, Oekraïne beschuldigt Rusland van het plannen van het vernietigen van de dam:

Videospeler inladen...

Herhaalt de geschiedenis zich?

Da Kachovka-dam en -waterkrachtcentrale werden in de jaren 1950 gebouwd om energie op te wekken, maar de dam is ook belangrijk voor irrigatie en voor de scheepvaart. Het is de zesde en laatste dam stroomafwaarts op de Dnjepr-rivier. Op de dam lopen een autoweg en spoorweg over de rivier. De waterkrachtcentrale werd al bij het begin van de Russische invasie in Oekraïne door de Russische troepen ingenomen.

De voormalige Oekraïense journalist en militair Viktor Kovalenko waarschuwt op Twitter voor een herhaling van de geschiedenis. In 1941 werd een dam in Zaporizja opgeblazen. De Sovjet-Unie wilde zo de opmars van het Duitse nazileger vertragen. Dat deed het niet. Maar door de overstromingen kwamen wel duizenden Oekraïners om het leven.

Meest gelezen