Onschendbaarheid

Sihame El Kaouakibi deelt speech die ze achter gesloten deuren gaf

Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi heeft de toespraak die ze woensdag voorlas in het Parlement integraal voorgelezen en gedeeld via Instagram. ‘De speech die jullie niet mochten horen’, noemt ze het zelf, want de zitting in het Parlement werd achter gesloten deuren gehouden.

(jvh, hh, hrt)

Nadat ze zich anderhalf jaar teruggetrokken had, maakte Sihame El Kaouakibi woensdagavond een opmerkelijke verschijning in het Vlaams Parlement waar over de opheffing van haar parlementaire onschendbaarheid gestemd werd. Met haar was ook een cameraploeg van tv-maker Eric Goens, die aan een serie over El Kaouakibi werkt.

Onder meer door de commotie die de cameraploeg teweegbracht, riep Parlementsvoorzitster Liesbeth Homans (N-VA) alle fractieleiders van het Parlement samen, inclusief Jos D’Haese van de PVDA, die normaal gezien niet mee aan tafel zit. ‘Daar hebben we unaniem beslist dat we als Parlement niet wilden meespelen in haar show’, zegt N-VA-fractieleider Wilfried Vandaele. ‘Ze dreigde het parlement te degraderen tot decor voor haar optreden.’

   • El Kaouakibi verliest onschendbaarheid

Het reglement van het Vlaams Parlement voorziet er immers in dat ze – na het voorlezen van het advies van de commissie Vervolgingen – het woord mag nemen zonder tegengesproken te worden. Een echt debat zou er dus niet gekomen zijn en El Kaouakibi zou vrije baan krijgen om haar betoog te doen, met alle camera’s op haar gericht. ‘Dat zou een vreemd schouwspel geweest zijn’, zegt Vandaele.

Ook Bruno Tobback, lid van de Commissie voor de Vervolgingen, was die mening toegedaan: ‘Het is niet verplicht achter gesloten deuren in de plenaire, maar het parlement kan zelf altijd beslissen om dat in besloten vergaderingen te doen. Ik vond persoonlijk zelf ook dat het parlement zich niet moest verlenen tot een show met de camera’s erop.’

Vandaar de beslissing de rest van de zitting achter gesloten deuren te houden. Buitenstaanders konden de speech van El Kaouakibi dus niet horen. Maar door de toespraak nu nog eens te herhalen op Instagram, wil de politica alsnog haar eigen kijk op de zaak naar buiten brengen.