Unizo dient bezwaar in tegen uitbreiding van Wijnegem Shopping Center: “Niet te verantwoorden”

Werkgeversorganisatie Unizo heeft vrijdag een bezwaarschrift ingediend tegen de uitbreidingsplannen van het Wijnegem Shopping Center. Volgens Unizo valt de uitbreiding niet te rijmen met de visie van de Vlaamse regering op detailhandel.

jvh
Bron: BELGA

“In een klimaat van groeiende leegstand, stijgende mobiliteitsproblemen en de klimaatdoelstellingen is een uitbreiding niet te verantwoorden”, zegt Carl Van Dyck, Unizo-directeur in Antwerpen. 

LEES OOK. Unizo verzet zich tegen uitbreiding Wijnegem Shopping Center: “Shoppingcentra zijn gedrochten uit vorige eeuw”

De werkgeversorganisatie wijst erop dat het “Beleidsplan Ruimte Vlaanderen” een prioriteit geeft aan de versterking van de lokale economie binnen elke handelskern. De uitbreiding van het Wijnegem Shopping Center - gelegen in de periferie - zou een bedreiging zijn voor dat Beleidsplan, meent Unizo. 

“De leegstandcijfers in de provincie Antwerpen zijn historisch hoog”, weet Van Dyck. “Wijnegem Shopping Center heeft toegegeven dat er momenteel een leegstand is van meer dan 2.500 vierkante meter. De vraag rijst dus hoe hoog de nood is aan extra winkeloppervlakte.” 

Unizo maakt zich tevens zorgen over de “food court” waarvan sprake is in de plannen. “Zoiets zou een negatieve invloed uitoefenen op de horeca en bijgevolg op de aantrekkingskracht van de omliggende gemeenten.” 

Daarnaast is er de milieu-impact van de uitbreiding. Volgens Unizo zijn de geplande waterdoorlaatbare parkeerplaatsen, een honderdtal bomen en een groene muur niet voldoende ter compensatie. 

Tot slot zegt de werkgeversorganisatie bezorgd te zijn over de invloed van de uitbreiding op het verkeer. “De verzadigingsgraad is nu al zeer hoog. Door de site met ontspanningsfaciliteiten zoals een bioscoop uit te breiden, vergroot het verkeersinfarct”, besluit Van Dyck.

LEES OOK. Shoppingcenter in Wijnegem zet door met uitbreidingsplannen: mooier, duurzamer en iets meer bescheiden

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV