© BELGA

Turtelboom heeft bedenkingen bij N-VA-voorstel: “Trudeau wel en Erdogan niet toelaten? #willekeur”

Open Vld-Kamerlid Annemie Turtelboom heeft bedenkingen bij het N-VA-voorstel rond het eventueel weren van buitenlandse ministers en staatshoofden. Op Twitter herhaalt ze haar vrees dat het voorstel kan leiden tot willekeur.

N-VA-fractieleider Peter De Roover kondigde zijn voorstel enkele weken geleden al aan bij de rel tussen Nederland en Turkije. Hij wilde het mogelijk maken om verkiezingsmeetings van buitenlandse politieke leiders te verbieden.

Nu heeft de N-VA’er zijn wetsvoorstel klaar. Daarin staat dat buitenlandse ministers en staatshoofden alleen nog met de toestemming van de Belgische regering bij ons politieke campagne komen voeren.

Het voorstel geldt echter niet voor buitenlandse parlementsleden en ook Europese staatshoofden en regeringsleden worden ontzien. Open Vld-Kamerlid Annemie Turtelboom heeft haar bedenkingen bij het voorstel. Zij vreest vooral voor “willekeur”. “Trudeau wel, Orban niet. Erdogan wel, Erdogans rechterhand niet. #verkiezingsmeeting #willekeur”, tweet ze.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het is niet de eerste keer dat Turtelboom kanttekeningen plaatst bij de N-VA-plannen. Zo publiceerde ze twee weken geleden al samen met partijgenoot Patrick Dewael een vrije tribune met kritiek op de voorstellen. In dat stuk noemden Turtelboom en Dewael een gelijkaardig verbod op verkiezingsmeetings “juridisch zeer moeilijk, zo niet onhaalbaar”. “Met zo’n politiek verbod weet je waar je begint en ook waar je uitkomt: bij willekeur, conflict en onvrijheid”, klonk het toen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER