© ATV

Ook Borgerrio ontsnapt niet aan besparingen: festival gaat nog maar om de twee jaar door, editie 2024 geschrapt

Borgerhout -

Borgerrio zal nog maar om de twee jaar plaatsvinden. Dat laat het district Borgerhout weten. De vijftiende editie van het festival staat nog gepland voor 2023, maar de editie van 2024 wordt geschrapt. “De huidige crisis dwingt ons als district tot zware keuzes.” Handelaarsvereniging Boho2140 ziet die beslissing met lede ogen aan. “Dit doet pijn aan ons hart.”

Elien Van Wynsberghe

Ook de districten ontsnappen niet aan de besparingen van de stad. Zij moeten 5% besparen op hun werkingsmiddelen. Voor Borgerhout komt dat jaarlijks neer op zo’n 50.000 euro. “Die besparingen maken dat we als district niet anders kunnen dan Borgerrio nog maar om de twee jaar te laten doorgaan”, zegt districtsschepen van Middenstand Mariam El Osri (Groen).

“Borgerrio is een evenement waar we als district erg fier op zijn. Het festival wordt bovendien elk jaar groter. Maar dat maakt dat ook de kosten om het festival te organiseren jaarlijks toenemen, onder meer omdat we meer veiligheidsmaatregelen moeten nemen”, legt El Osri uit. “De editie van 2022 kostte het district 50.000 euro. Dat bedrag kunnen we nu jammer genoeg niet meer elk jaar neertellen. Om de veiligheid en de kwaliteit te garanderen hebben we een keuze moeten maken. Al vinden we dit zelf ook heel jammer.”

Belangrijkste dag van het jaar

De beslissing om Borgerrio om de twee jaar te laten plaatsvinden, nam het district in overleg met de verschillende actoren waaronder de handelaarsvereniging Boho2140. Die stond destijds aan de wieg van het festival.

“We moeten ons hierbij neerleggen maar het is enorm spijtig dat het zo ver is moeten komen”, zegt voorzitter van Boho2140 Joost Sierens. “Dit doet pijn aan ons hart. We hebben Borgerrio destijds van nul uit de grond gestampt. Na drie jaar zijn we beginnen samenwerken met het district omdat het festival boven ons hoofd groeide.” Ondertussen brengt het festival telkens duizenden mensen op de been.

De parade is hét hoogtepunt van het festival. © Victoriano Moreno

Zelf investeert Boho2140 jaarlijks zo’n 25.000 euro in Borgerrio. “Al het lidgeld dat we van onze leden ontvangen, vloeit terug naar het festival en dan vooral naar de parade: dé kers op de taart van Borgerrio. Voor handelaars is Borgerrio de belangrijkste dag van het jaar. Hoe gaan we dat aan hen uitleggen? En willen onze handelaars de jaren zonder Borgerrio nog wel lidgeld betalen? Borgerrio is een van dé topevenementen van Antwerpen. Maar ja, dit is wat je in de hand werkt door zo te besparen.”

“Borgerrio is Borgerhout en Borgerhout is Borgerrio”, weet ook districtsschepen van Cultuur Aïssatou Cissé (Vooruit). “Het is dus een pijnlijke, maar noodzakelijke keuze om dit evenement in 2024 over te slaan. Zo zorgen we ervoor dat we ook alle andere cultuurpartners kunnen blijven ondersteunen in deze moeilijke periode.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV