Waarom NASA binnenkort misschien opzettelijk wil neerstorten op Mars

De NASA heeft al een aantal Marsverkenners laten landen op de rode planeet. Maar dat is een moeilijke onderneming. Nu denkt het Amerikaanse ruimteagentschap dat het een manier heeft gevonden om landingen makkelijker te maken: ladingen opzettelijk laten neerstorten, zonder parachutes of andere zaken om ze af te remmen.

Waarom is dit belangrijk?

Een robot naar Mars krijgen kost enorm veel geld. Maar eenmaal daar, bestaat het risico dat de complexe landingssystemen het begeven. Door het proces simpeler te maken, kunnen verkenningstochten naar de rode planeet makkelijker, goedkoper en efficiënter worden. En als mensen ooit echt naar Mars willen, is het belangrijk dat wetenschappers er zoveel mogelijk te weten over komen.

De essentie

De NASA testte de voorbije maanden een experimenteel ontwerp voor een Marslander, die op de rode planeet zou neerstorten zonder afgeremd te worden. Het ontwerp, de zogenaamde SHIELD (Simplified High Impact Energy Landing Device) zal een soort accordeon-achtige vorm krijgen, die de impact van een landing moet absorberen, meldde de NASA donderdag in een persbericht.

  • SHIELD kan de kostprijs van een landing op Mars drastisch verminderen. Dat komt omdat het proces dat nu gebruik
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer