Ruiselede krijgt referendum over fusie met Wingene, maar "we weten nog niet of we rekening houden met de uitslag"

In Ruiselede zal elke inwoner mogen zeggen of zij of hij voor of tegen een fusie met Wingene is. Er komt een referendum eind november op vraag van twee inwoners die tegen de geplande fusie zijn. Het is maar de vraag of het gemeentebestuur rekening zal houden met de uitslag. "Dat weten we nog niet", zegt burgemeester Greet De Roo (RKD).

Begin dit jaar kondigden Ruiselede en Wingene aan dat ze willen fuseren op 1 januari 2025. De fusiegemeente zal Wingene heten en drie deelgemeenten tellen: Wingene, Zwevezele en Ruiselede. Het aantal inwoners van de gemeente komt daardoor op 20.000 te liggen. Een grotere gemeente zou volgens Wingene en Ruiselede meer en betere diensten aan de inwoners kunnen aanbieden. Ook op het politieke toneel zou een grotere gemeente meer invloed kunnen uitoefenen.

Twee inwoners van Ruiselede zien die fusie alvast niet zitten en ze zijn van deur tot deur gegaan met een petitie, om handtekeningen te verzamelen. "Zij hebben voldoende handtekeningen opgehaald om een referendum te vragen", vertelt De Roo. "Wie zijn wij om dat tegen te houden, als alles wettelijk in orde is. Dat referendum zal dus doorgaan op 27 november en alle inwoners van Ruiselede zullen een stembiljet in de bus krijgen, zoals bij de verkiezingen." 

Bij een referendum ben je niet verplicht om te gaan stemmen, maar de uitslag van zo'n volksraadpleging is ook niet bindend. "Het is aan het gemeentebestuur om te beslissen of we de uitslag zullen volgen of niet. Voorlopig zijn daar nog geen afspraken over gemaakt. Wij wachten af", laat De Roo weten. 

Meest gelezen