Duitsland is bang

Europa heeft een Duitsland-probleem.  De belangrijkste oorzaken zijn de onenigheid over de energiecrisis en het Duitse noodplan van 200 miljard euro. Ondertussen zou wel een princiepsakkoord bereikt zijn over een prijsplafond voor gas via een “dynamische prijscorridor” en over groepsaankopen. Toch blijft het wachten op details. Maar ook inzake defensie zijn er gigantische discussies.

Waarom is dit belangrijk?

De Duitse bondskanselier Scholz en zijn coalitieregering doen grote uitspraken over de EU en de Europese eenheid. Maar hun daden wijzen al te vaak in de andere richting. China wordt nog steeds het hof gemaakt en een Europees prijsplafond voor gas kwam er niet. Ook de verouderende bevolking vreet aan de productiviteit van wat ooit de "economische motor van Europa" was.

De details

  • Tussen de Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Scholz zit het scheef. Macron is woedend over Scholz' Europese luchtverdedigingssysteem, waarvan Frankrijk geen deel uitmaakt.  Macron ziet dit als een afwijzing van de Europese strategische autonomie, een idee dat hij persoonlijk lanceerde en dat de steun van Angela Merkel had.

  • Scholz en zijn paarsgroene regering investeren straks 100 miljard in de Duitse defensie, maar de Duitsers lijken daarvoor vooral
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer