Giorgia Meloni.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Uiterst rechtse Giorgia Meloni is nieuwe premier van Italië, regering legt morgen de eed af

De Italiaanse president Sergio Mattarella heeft Giorgia Meloni van het uiterst rechtse Fratelli d'Italia benoemd tot nieuwe premier. Meloni wil er duidelijk snel aan beginnen, want ze heeft haar lijst met ministers al bekendgemaakt. Morgen legt de nieuwe Italiaanse regering de eed af. Meloni is de eerste vrouw die premier wordt van Italië.

De nieuwe regering zal bestaan uit de uiterst rechtse partijen Fratelli d'Italia van Meloni en Lega van Matteo Salvini en de centrumrechtse partij Forza Italia van ex-premier Silvio Berlusconi. Die drie partijen namen als één blok deel aan de verkiezingen en werden toen de grootste coalitie.

Meloni volgt Mario Draghi op als premier, de ex-voorzitter van de Europese Centrale Bank, die een regering van nationale eenheid leidde nadat de vorige premier Giuseppe Conte begin 2021 was opgestapt. Meloni's partij was overigens de enige partij die niet in die regering zat.

Die regering van nationale eenheid hield het maar anderhalf jaar vol. Draghi stapte in de zomer op nadat drie partijen uit zijn regering – de Vijfsterrenbeweging, Lega en Forza Italia – zich onthouden hadden bij een stemming in het parlement, waardoor Draghi niet anders kon dan besluiten dat er van een regering van nationale eenheid geen sprake meer was. Op 25 september werden vervroegde verkiezingen gehouden.

BEKIJK - Meloni is de eerste vrouwelijke premier ooit in Italië:

Videospeler inladen...

Wantrouwen

De vraag is of er in de nieuwe regering van Meloni veel eenheid te bespeuren zal zijn. De regeringsgesprekken verliepen alvast tumultueus. Vooral dankzij ex-premier Silvio Berlusconi, die te koop liep met zijn uitstekende vriendschap met de Russische president Vladimir Poetin.

De Rus en de Italiaan blijken elkaar flessen wodka en wijn cadeau te doen en Berlusconi deelde dat graag met de buitenwereld. Bij de Europese Commissie werden de wenkbrauwen gefronst, want zoiets gaat in tegen de Europese sanctieregels. Maar of Berlusconi echt op de vingers getikt zal worden, hangt van de Italiaanse autoriteiten zelf af.

Hoe dan ook, het is al langer geweten dat de drie partijleiders Meloni, Berlusconi en Salvini niet de beste vrienden zijn en elkaar zelfs wantrouwen. Het wordt afwachten of ze hun persoonlijke aversies aan de kant kunnen schuiven in naam van het algemeen belang. 

Giorgia Meloni, Silvio Berlusconi en Matteo Salvini, samen op de foto, maar niet de beste vrienden.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

De blik

Tijdens een persconferentie van Meloni eerder vandaag – na een eerste gesprek met de president – deed één kort moment alvast vermoeden dat de centrumrechtse coalitie niet zo stevig aan elkaar hangt. Op het moment waarop Meloni zegt dat de centrumrechtse coalitie "unaniem" haar naam heeft genoemd bij de president als formateur, wisselen Berlusconi en Salvini een veelzeggende blik uit.

De beelden worden gretig gedeeld op sociale media. "Het VAR-moment van de ochtend", schrijft een Italiaanse journaliste, verwijzend naar de videotechnologie in het voetbal waarbij een discutabele fase nog eens aandachtig wordt bekeken.

Bekijk de beelden van de veelzeggende blik tussen Berlusconi en Salvini in onderstaande tweet (op 10 seconden).

Weinig vrouwen

Salvini wordt overigens minister van Infrastructuur in de nieuwe regering. Hij wilde zelf graag opnieuw minister van Binnenlandse Zaken worden, maar Meloni zag dat niet zitten omdat ze geen spanningen met de Europese Unie wil. Hij wordt daarnaast wel vicepremier. Berlusconi zit niet in de regering.

De post van Buitenlandse Zaken gaat naar Antonio Tajani, de voormalige voorzitter van het Europees Parlement. Economie blijft in handen van dezelfde minister als in de regering-Draghi, wat voor continuïteit moet zorgen. Italië krijgt een grote som geld uit het Europese herstelfonds en de Commissie zal met argusogen volgen wat deze regering met dat geld zal doen.

Opvallend is dat de nieuwe regering van de eerste vrouw als premier van Italië voor de rest maar weinig vrouwen telt. Zoals het er nu naar uitziet, zouden slechts 6 van de ongeveer 25 ministers een vrouw zijn. Bovendien krijgen ze ook niet echt belangrijke bevoegdheden, met uitzondering van de minister van Werk.

Meest gelezen