© atv

Dag 5 van het studentenprotest tegen besparingen op cultuur: “We gaan door”

Antwerpen -

Het protest van de kunststudenten op de Suikerrui tegen het schrappen van de projectsubsidies bracht ook vrijdag veel volk op de been. En opnieuw schaarden heel wat bekende namen zich achter het protest. Zo kwamen onder anderen acteurs Marleen Merckx, Michael De Cock, Stany Crets, Peter Van Den Begin en Tom Van Landuyt aan het woord.

De temperatuur ging even de hoogte in toen Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) met een groep mensen het stadhuis betrad. De studenten die er al voor de vijfde dag protesteren, stroomden van de Suikerrui naar de Grote Markt. Alles bleef rustig, maar er werd wel luid geroepen en De Wever kreeg er een fluitconcert bovenop. De politie zette zich voor de groep demonstranten. De studenten hopen met hun permanente aanwezigheid aan het stadhuis de beslissing over de geschrapte projectsubsidies terug te draaien.

LEES OOK. Burgemeester De Wever krijgt fluitconcert bij protest kunststudenten aan stadhuis

Alles verliep rustig, maar de politie zette zich wel voor de groep demonstranten op het moment dat Bart De Wever het stadhuis betrad ©  Joris Herregods

Toch liet het stadsbestuur, bij monde van schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA), al verstaan niet terug te komen op de beslissing. Maar daar leggen de kunststudenten zich niet bij neer. Voor de vijfde dag op rij voerden ze actie.

En na Jan Decleir, Els Dottermans, Tom Lanoye en tientallen andere artiesten, docenten en cultuurhuizen schaarden nog meer bekende koppen zich vrijdag achter het protest. Zo kwamen onder anderen Marleen Merckx, Michael De Cock, Koen De Graeve, Peter Van den Eede, Stany Crets, Peter Van Den Begin en Tom Van Landuyt aan het woord om de studenten een hart onder de riem te steken. Ook acteur en N-VA-gemeenteraadslid Mark Tijsmans was aanwezig.

“Hou vol”, zei Peter Van Den Begin. “Wij zullen er staan voor jullie: volgende week, volgende maand, volgend jaar. We gaan door tot de monologen hier veranderen in een dialoog met de schepen van Cultuur. Hou moed.”

Hoewel het vrijdag de laatste actiedag van deze week was, zijn de kunststudenten niet van plan om er de brui aan te geven. “We gaan door en het zal radicaler worden, tot er een compromis is”, klinkt het.

Stany Crets © Joris Herregods 

Michael De Cock © Jois Herregods 

Koen De Graeve © Joris Herregods 

Marleen Merckx  © Joris Herregods 

Peter Van den Eede. ©  Joris Herregods

©  Joris Herregods

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen