Wijdverspreide droogte - waardoor grote delen van Europa, de Verenigde Staten en China afgelopen zomer zijn opgedroogd - is door de klimaatverandering 20 keer waarschijnlijker geworden. Toch is de bezorgdheid over de bedreiging van de klimaatverandering in ons land op twee jaar tijd afgenomen. In Europese context was die daling in ons land het grootst.
Volledig scherm
PREMIUM
Wijdverspreide droogte - waardoor grote delen van Europa, de Verenigde Staten en China afgelopen zomer zijn opgedroogd - is door de klimaatverandering 20 keer waarschijnlijker geworden. Toch is de bezorgdheid over de bedreiging van de klimaatverandering in ons land op twee jaar tijd afgenomen. In Europese context was die daling in ons land het grootst. © AP

Bezorgdheid over klimaatverandering neemt wereldwijd af, Belgen zijn Europese ‘kampioenen’

De bezorgdheid over de klimaatverandering is vorig jaar wereldwijd afgenomen terwijl de dreiging toeneemt: minder dan de helft van de ondervraagden in een wereldwijde enquête gelooft dat klimaatverandering een ‘zeer ernstige bedreiging’ vormt. De Belgen zijn op Europese schaal kampioenen in afnemende klimaatbezorgdheid. “Toch begrijpt nu iedereen wat klimaatverandering doet. Droogte, overstromingen, stijgende zeespiegel: we zien het met onze eigen ogen”, zegt klimaatwetenschapper Wim Thiery (VUB).