Dietrich Mateschitz in 2018 met Max Verstappen. ©  Red Bull

Dietrich Mateschitz, de man achter Red Bull, is overleden

Dietrich Mateschitz, de stichter van Red Bull en dus ook de werkgever van Max Verstappen, is op 78-jarige leeftijd overleden. Dat is in Texas medegedeeld aan het personeel van Red Bull Racing.

Marc Cornelissen

Twee weken geleden in Suzuka ging in de F1-paddock al rond dat Dietrich Mateschitz terminaal ziek zou zijn. Zaterdag waren er geruchten dat hij overleden is in Austin, Texas, waar de F1 dit weekend actief is. Die geruchten zijn uiteindelijk bevestigd door Christian Horner, de baas van het F1-team.

De jonge Dietrich Mateschitz was een marketingman voor bedrijven als Unliver en Procter & Gamble. Op een van zijn reizen voor het tandpastamerk Blendax maakte hij in 1984 kennis met het energiedrankje Krating Daeng, dat in Thailand veel gebruikt werd door truckers. Het hielp hen om wakker te blijven. Drie jaar later lanceerde de Oostenrijker dat drankje in Europa. Hij veroverde een nieuwe markt en werd daarin marktleider. Red Bull is talloze keren gekopieerd, maar het commerciële succes werd nooit geëvenaard.

Mateschitz zette zijn drankje in de markt via de meest extreme sporten en werd al gauw sponsor in de F1. Bij Sauber steunde hij Enrique Bernoldi. Toen het team Kimi Raikkonen verkoos boven Bernoldi, stapte hij op. In de plaats kocht hij twee F1-teams, Jaguar en Minardi, die hij omdoopte tot Red Bull Racing en Toro Rosso. Toro Rosso is Italiaans voor ‘rode stier’ of ‘red bull’. Het team heet tegenwoordig Alpha Tauri, naar de kledinglijn van Red Bull. Daarnaast is hij actief in tal van andere sporten, waaronder het voetbal met RB Salzburg. Wielrenner Wout van Aert is een van de vele individuele atleten die gesponsord worden door het merk.

Miljardair

Mateschitz bezat 49 procent van de aandelen van Red Bull. Nog eens 49 procent zat bij de intussen overleden Chaleo Yoovidhya, de Thai die het drankje ontwikkelde. 2 procent rustte bij zoon Chalerm Yoovidhya. De Thai waren vooral stille vennoten in het succesverhaal van Red Bull, dat Mateschitz een fortuin van 25 miljard dollar opleverde.

De Oostenrijkse miljardair is nooit getrouwd, maar had wel een zoon. Hij schuwde de openbaarheid. Bij zijn zeldzame bezoeken aan de F1 mochten geen camera’s naar binnen als hij aanwezig was in de hospitality van Red Bull Racing. De laatste maanden was hij niet meer gezien.