De bouwgronden die openbaar werden verkocht aan mensen met een band met Zandhoven. ©  kma

Gemeente verkoopt bouwgrond voor 140.000 euro en 145.000 euro, maar je moet band hebben met Zandhoven

Zandhoven -

De gemeente Zandhoven verkocht via een openbare verkoop twee bouwgronden. Gegadigden moesten een bewezen band met Zandhoven hebben. De gemeente wil zo eigen mensen de kans geven om een bouwgrond te verwerven. Met prijzen van respectievelijk 140.000 euro en 145.000 euro lijkt dat gelukt.

De verkaveling Bogaerevelden, waar vroeger het jumpingterrein was, is al grotendeels ontwikkeld. Die openbare verkoop verliep volgens dezelfde strenge voorwaarden als de vorige keer, zodat eigen inwoners voorrang kregen.

Het lastenboek vermeldde onder meer als voorwaarde dat je minstens een jaar onafgebroken in Zandhoven moest wonen op het moment van de toewijs of al drie jaar onafgebroken in Zandhoven moest werken. Een andere mogelijkheid was dat je over de voorbije zes jaar minstens drie jaar onafgebroken in Zandhoven moest hebben gewoond.

De minimumprijzen werden door de schatter vastgelegd op respectievelijk 137.000 euro en 140.000 euro. “Het zijn geen sociale woningen, maar omdat minder mensen in aanmerking komen, zijn er minder bieders”, had burgemeester Luc Van Hove (CD&V) uitgelegd op voorhand.

Raadslid Ward Belmans (Groen) polste op de gemeenteraad voor hoeveel geld de bouwgronden uiteindelijk verkocht werden. Groen zou er liever sociale woningen hebben gezien. Het hoogste bod bleek uiteindelijk om 145.000 euro en 140.000 euro te gaan, en dat voor een halfopen bebouwing. “Mochten we deze bouwgronden voor iedereen hebben opengesteld, zouden ze makkelijk 200.000 euro halen”, zei Van Hove. “Het is dus een sociale prijs.”

Ward Belmans gaf toe dat die prijzen inderdaad billijk zijn. (kma)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER