Onweer op komst met lokaal hagel, zware windstoten en veel regen: KMI waarschuwt met code geel

Vanavond trekken vanaf het zuidwesten een aantal stevige regen- en onweersbuien over het land die heel lokaal kunnen gepaard gaan met wat hagel en zware windstoten tussen 80 en 100 km/u of eventueel wat meer. Tijdens het felste onweer is er ook kans op veel regen in korte tijd. Het KMI waarschuwt met code geel voor het hele land van 18u tot middernacht.

jvo
Bron: Belga

Het wordt zondagnamiddag wisselend tot zwaarbewolkt met enkele buien en mogelijk zelfs onweer. De maxima schommelen tussen 16 en 21 graden. De wind waait matig, al kunnen er rukwinden zijn tot 50 à 60 km/u. Dat meldt het KMI.

Zondagavond trekt een storing door het land vanaf het zuidwesten met enkele stevige regen- of onweersbuien die lokaal kunnen gepaard gaan met wat hagel en zware windstoten. Lokale windvlagen tussen 80 en 100 km/u of meer zijn niet uitgesloten. Later in de nacht wordt het wisselend bewolkt en kunnen er vooral in het westen van het land nog enkele buien vallen. De minima liggen tussen 11 en 16 graden. De wind is matig tot vrij krachtig met rukwinden van 50 tot 65 km/u.

Wie de komende uren storm- en waterschade oploopt waarvoor bijstand van de brandweer nodig is, kan een aanvraag indienden via het e-loket www.1722.be of het nummer 1722 bellen. Enkel voor situaties die mogelijk levensbedreigend zijn, kan er naar 112 gebeld worden.

Komende dagen

Maandag wordt het wisselvallig en vrij winderig met vooral in de kuststreek buien met eventueel een donderslag. Het wordt iets minder zacht met maxima van 14 graden in de Hoge Ardennen en 18 graden in Vlaanderen. Er waait een matige tot vrij krachtige wind met rukwinden van 50 tot 65 km/u.

Maandagavond vallen er verspreid over het land nog enkele buien. In de nacht van maandag op dinsdag blijft het wisselend bewolkt en wordt het in het binnenland grotendeels droog. De minima liggen tussen 8 en 13 graden. De wind waait matig.

Dinsdag zijn er eerst veel lage wolken, maar geleidelijk verschijnen er steeds meer opklaringen. Het blijft vrijwel droog bij maxima van 13 graden op het Ardense reliëf tot 17 graden in het centrum. Er staat een matige wind.

Ook woensdag is het vaak droog met een afwisseling van brede zonnige perioden en enkele wolkenvelden. Het wordt iets zachter bij maxima van 17 graden in de Ardennen tot 20 graden in de Kempen. De wind waait meestal matig.

Donderdag wordt het zeer zacht bij maxima van 18 graden in Hoog- België tot 22 graden elders. Het wordt zonnig met soms enkele stapelwolkjes of hoge wolkensluiers. De wind waait meestal matig.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER