Varen in een uitgeholde pompoen? In Kasterlee deden ze het al voor de 13e keer op de pompoenregatta

In Kasterlee vond vandaag de 13e editie van de jaarlijkse pompoenregatta plaats. 65 ploegen van 4 deelnemers deden eraan mee. Alle deelnemers van een team moesten zo snel mogelijk in estafette, in een pompoen, een parcours afleggen op het water. De pompoen is dan ook bijzonder populair in Kasterlee.

De inwoners van Kasterlee worden pompoenpapeters genoemd. In de 18e eeuw was pompoenpap de kermiskost van de Kasterleenaren. Nu nog altijd, vooral in oktober, is de hele gemeente in de ban van de oranje vrucht, van de kleinste tot de allergrootste exemplaren. Zo was er eerder deze maand al een kampioenschap voor de zwaarste pompoenen.

Vandaag stond de pompoenregatta op de kalender. "Deelnemers moeten dan varen in pompoenen die wij ter beschikking stellen", zegt Paul Boonen van het Kastelse Pompoenengenootschap. "Wij hebben 65 ploegen die deelnemen en elke ploeg bestaat uit 5 personen. Het is een estafette. Elke deelnemer moet een parcours afleggen op het water. Wanneer de eerste rond is, moet die zijn peddel doorgeven aan de tweede van zijn ploeg. De laatste moet de peddel in een pompoen op het strand zetten en dan zijn ze klaar."

BEKIJK - “Peddelen en hopen dat je niet zinkt”: Zo pakken deelnemers aan de pompoenregatta het aan:

Videospeler inladen...

Je zit maar 1 tot 2 minuten in het water, maar je krijgt een adrenalinerush

Nico, winnaar van de pompoenregatta

 "Een vriend kwam er eens mee af en ik verklaarde hem voor gek, maar hij is nogal overtuigend", zegt Nico, een van de winnaars. "Het is intussen de 5e keer dat we hebben meegedaan. Je zit maar 1 tot 2 minuten in het water, maar je krijgt een adrenalinerush. Het blijft een hele ervaring."

Naast het water is ook nog heel wat te beleven. Zo zijn er onder meer minitafereeltjes gemaakt in pompoenen om naar te kijken, je kan curlen met pompoenen en kinderen kunnen eendjes vissen in pompoenen.

Meest gelezen