KU Leuven: “Tuchtstraf prof die studente verkrachtte binnen 3 tot 6 maanden bekend, we hebben ingegrepen zodra dat kon”

De KU Leuven verwacht dat de tuchtprocedure tegen de professor die donderdag werd veroordeeld wegens verkrachting van een studente, binnen drie tot zes maanden afgerond kan zijn. Die procedure kan leiden tot ontslag. De universiteit benadrukt dat ze heeft ingegrepen in het dossier zodra ze dat van het gerecht mocht, maar dat was pas in september 2018.

wver
Bron: BELGA

Eerder op de avond had Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) laten weten voor 1,4 miljoen euro subsidies aan de KU Leuven te schrappen tot er meer duidelijkheid komt over de rol van de universiteit en huidig rector Luc Sels in de verkrachtingszaak.

LEES OOK. Zuhal Demir schrapt 1,4 miljoen euro subsidies aan KU Leuven tot er duidelijkheid komt over verkrachtingszaak

We schreven zaterdag al dat de KU Leuven in 2016, meteen na de feiten, op de hoogte was gebracht dat een Limburgse professor pedagogie een studente verkracht had. De universiteit zou niet hebben ingegrepen, en zelfs na de officiële klacht in 2018 zou de prof nog maanden aan de slag zijn geweest en mocht hij het academiejaar afwerken. De professor werd afgelopen donderdag veroordeeld.

Contact met studenten verboden

De universiteit zegt zondagavond in een reactie dat er in 2016 inderdaad “vertrouwelijke informatie” via een tussenpersoon bij de facultaire vertrouwenspersoon van de faculteit Psychologie en Pedagogie is gekomen. De tussenpersoon wilde uitdrukkelijk geen formele verklaring afleggen, klinkt het. “De vertrouwenspersoon heeft vanaf dat eerste contact geprobeerd om via de tussenpersoon rechtstreeks contact met het tot dan toe anonieme slachtoffer te leggen”, gaat de KU Leuven voort. “Zodra het slachtoffer daar zelf klaar voor was, is er in 2018 een formele melding gebeurd.”

LEES OOK. KU Leuven wist eind 2016 van verkrachting studente, maar liet docent voortdoen

De universiteit zegt vanaf dan stappen te hebben ondernomen, maar in eerste instantie vroeg het gerecht “met expliciete aandrang om niets te doen wat de verdachte zou kunnen alarmeren en zowel het gerechtelijk onderzoek als het daaropvolgend proces op de helling zou zetten”. Ze kon dus nog geen ordemaatregel nemen, wat dat “zou meteen duidelijk hebben gemaakt dat er iets speelde en zou mogelijk hebben geleid tot verlies van bewijsmateriaal”.

In september 2018 mocht de KU Leuven dan toch maatregelen nemen, en sindsdien heeft de professor geen toegang meer tot de gebouwen van de universiteit, mag hij geen contact meer hebben met studenten en moet hij zich onthouden van alle taken waarbij hij de KU Leuven vertegenwoordigt.

Tuchtprocedure

Nu de informatie uit het gerechtelijk onderzoek beschikbaar is voor de KU Leuven, zal de universiteit haar eigen tuchtprocedure dan ook meteen voortzetten en afronden, zegt de universiteit. Dat had ze meteen na de uitspraak van de rechtbank donderdag ook al aangegeven. “Na de ordemaatregelen zoals het ontzeggen van toegang en verbieden van contact, die geen straf of sanctie inhouden maar die de universiteit nam in afwachting van de tuchtprocedure en een eventuele sanctie, kan die sanctie nu wel worden bepaald.”

De professor kan de volgende sancties krijgen, voorzien in het tuchtreglement: een schriftelijke berisping, een gehele of gedeeltelijke schorsing van het dienstverband voor bepaalde tijd met gehele of gedeeltelijke inhouding van het salaris, terugzetting in graad, ontslag, afzetting. De tuchtinstantie zal nu een sanctie bepalen. Doorgaans duurt de afronding van een tuchtprocedure in deze fase tussen de drie en de zes maanden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen