© Photo News

Nu de chaos compleet is en de situatie onhoudbaar bij Anderlecht: de opvolger van Felice Mazzu mag zich al opwarmen

Het is complete chaos bij Anderlecht. De woeste fans bestookten het veld met vuurpijlen en afgerukte stoeltjes tot de match op Standard werd afgefloten. Ze zijn furieus op het bestuur, maar deze bom lijkt toch vooral te zullen ontploffen in het gezicht van Felice Mazzu (56). De situatie - 12de in de stand met 21 punten achter op leider Genk - is niet meer houdbaar. Valt binnen de 24 uur de bijl?

Jürgen Geril

VOLG LIVE. Fans komen stilaan toe op Neerpede, politie staat klaar

Waar gaat het heen met Anderlecht? De revolte van de fans op Sclessin was intriest en onaanvaardbaar. Alle klasse van RSCA (opnieuw) weg. Het moet voor de directie - toch mannen van stand - ontzettend pijnlijk zijn om dit te aanschouwen en ten midden van al die rebellie moeten ze ook nog eens beslissen over het lot van Felice Mazzu. Dat zal toch einde verhaal zijn.

Als Mazzu’s C4 wordt uitgeschreven krijgen de supporters (deels) hun zin, maar hun woede richt zich ook tegen het bestuur. De aanhang vindt dat de verkeerde coach werd aangesteld nadat Vincent Kompany weg was en oordeelde dat het transferbeleid is mislukt. Voorzitter Wouter Vandenhaute opereert liever in de schaduw, maar zou het nu niet beter zijn dat de president eens op de barricades klimt en de massa toespreekt? Wat mogen we nog van dit paars-wit verwachten, hoe kan het tij gekeerd worden? Wellicht zijn er geen duidelijke antwoorden, maar iemand moet toch kalmte prediken?

©  BELGA

Zenuwachtige Mazzu

Voor de match in Luik werd er alleszins nog het zwijgen toegedaan. Het RSCA-bestuur arriveerde op Sclessin, maar toen VTM polste naar de situatie van Felice Mazzu werd het hoofd afgewend. Drie weken geleden had CEO Peter Verbeke nog gezegd: De coach ontslaan is nu geen oplossing. Die “nu” was toen al opvallend en de negatieve spiraal werd de voorbije weken niet gekeerd. De vraag of Mazzu de mot nog uit het team kreeg, weerklonk steeds luider. Aan de coach werd met data verzocht om in elke match voldoende agressie en pressing in zijn elftal te implementeren, terwijl de T1 vond dat hij hemel en aarde bewoog om dat te realiseren. Voor de topper tegen Club Brugge lag een worst-case-scenario klaar in het geval van een pandoering, maar toen volgde er nog uitstel van executie. Een kwestie van tijd? Zo kreeg de trainer na de verliespartij tegen Zulte Waregem te horen dat hij tegen Standard wel nog op de bank zou zitten, maar verdere toekomstperspectieven werden niet meer uitgesproken.

Mazzu was dan ook zenuwachtig voor de wedstrijd in Luik. In het pré-match-interview hield hij zich nog sterk en hoopte hij op een goeie match, maar hij ijsbeerde in het rond. Paars-wit begon nochtans goed. De coach had gekozen voor zijn meest ervaren elftal en na twee minuten bediende een felle Refaelov Yari Verschaeren. Die knalde de 0-1 op het bord.

De opluchting was groot, maar van korte duur. Standard nam het initiatief over en Anderlecht deemsterde weg. Toen Raskin oprukte week de paars-witte as achteruit. Silva en Ashimeru durfden hun voet niet zetten, Diawara viel nergens te bespeuren en de terugdeinzende Vertonghen liet de bal afwijken: 1-1. Aan de kwaliteit van de spelers kan Mazzu weinig verhelpen, maar er ontbrak weer een mannetje op het middenveld. Zeker toen Diawara in zijn eentje druk ging zetten. Voeg daaraan toe dat RSCA de 2-1 wederom slikte na een stilstaande fase en de negatieve punten op het trainersrapport tikten weer aan.

©  BELGA

Geen persconferentie

Ja, Mazzu schakelde nog over van zijn traditioniele 3-5-2 naar een 4-4-2, maar het kalf was verdronken. Refaelov was boos op Hoedt en op de coach toen hij gewisseld werd en na de 3-1 brak de hel los. De match werd afgefloten en Sclessin zong: Allez Mazzu chante avec nous. Bij de Brusselaars werd gezongen noch gesproken. De persconferentie van de coach en de spelers werd afgelast en ook het bestuur vertrok huiswaarts.

Straks zal duidelijk worden of de bijl echt valt en of Mazzu’s contract van onbepaalde duur na vijf maanden wordt stopgezet. Bij Genk werd Felice Mazzu in 2019 ontslagen na een start met 20 op 42. Bij Anderlecht mag hij wellicht gaan na 16 op 42. Game over. De reputatie dat de Italo-Belg geen topclub naar zijn hand kan zetten, krijgt hij er dan bovenop.

©  BELGA

Dan rest de vraag hoe het nu verder moet met Anderlecht? Welke betaalbare coach wil deze ploeg in handen nemen onder enorme druk. Binnen de staf zitten vooral Mazzu-getrouwen die niet kunnen inspringen. De naam van beloften-coach Robin Veldman viel al, maar hoewel de Nederlander het goed doet in 1B heeft hij geen ervaring op het hoogste niveau. Wat zijn de alternatieven? Hernan Losada, Besnik Hasi, een buitenlander? Geen evidente beslissing. In elk geval valt er geen tijd te verliezen. Donderdag wacht al een belangrijke Europese match tegen Boekarest en in de competitie volgen straks duels tegen Eupen, RC Genk en Antwerp. De opvolger van Mazzu mag zich al opwarmen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer