Johnson past voor nieuw premierschap

Voormalig premier Boris Johnson is dan toch geen kandidaat om Liz Truss op te volgen aan het hoofd van de Britse Conservative Party.

Later vandaag beslissen de 360 leden van de Tory’s wie de nieuwe premier van het VK moet worden. Alles wijst in de richting van Rishi Sunak, voorlopig de enige officiële kandidaat.

Ook Penny Mordaunt meldde zich vorige week als kandidaat, maar zij heeft in tegenstelling tot Sunak nog niet de benodigde 100 steunbetuigingen van conservatieve parlementsleden.

Johnson zou wel de steun hebben gehad van 102 partijgenoten, maar vindt een gooi naar het leiderschap “niet het juiste om te doen”. Zijn partij zou op dit moment te verdeeld zijn. ”Je kunt niet effectief regeren tenzij je een verenigde partij in het parlement hebt”, aldus Johnson, die voor de zomer moest opstappen na een reeks schandalen.

Mocht maandag blijken dat slechts één kandidaat de benodigde honderd steunbetuigingen heeft, dan wordt die automatisch de nieuwe partijleider en daarmee ook premier van het Verenigd Koninkrijk.

Meer