Archiefbeeld
Antoine Boureau / Hans Lucas

Slapen bij 12 graden en korter douchen: deze energierichtlijnen moeten bosklassen betaalbaar houden

Kinderen en jongeren die komende winter op bosklassen gaan, nemen maar beter een dikke slaapzak en een extra trui mee. De jeugdverblijfplaatsen komen met nieuwe richtlijnen om het energieverbruik te beperken, zoals slapen bij 12 graden en enkel nog kort douchen. "De toekomst van betaalbaar en laagdrempelig jeugdtoerisme staat op het spel", klinkt het. Minister van Jeugd Dalle wijst erop dat er extra geld is uitgetrokken om tegemoet te komen aan de stijgende energiekosten, maar de sector noemt dat "ruim onvoldoende".

De Kluis in Sint-Joris-Weert bij Oud-Heverlee is de oudste jeugdverblijfplaats van ons land. Ook daar voelen ze de hoge energieprijzen. "De echte schade gaan we pas op het einde van het jaar weten, maar de rekening voor elektriciteit alleen al was in augustus goed voor 8.000 euro", zegt Hans Gielen, de lokale verantwoordelijke van De Kluis. "Die prijs is 6 of 7 keer hoger dan een normaal jaar. Het is echt bang afwachten."

De rekening voor elektriciteit alleen al was in augustus goed voor 8.000 euro

Hans Gielen, De Kluis

Volgens het Centrum voor Jeugdtoerisme (CJT) is De Kluis met dergelijke energiefacturen zeker geen uitzondering. De energiecrisis hakt er op veel plaatsen stevig in. Tussen nu en de paasvakantie trekken 400.000 kinderen en jongeren op een meerdaagse uitstap, zoals bosklassen. En in veel gevallen zullen ze een extra dekentje, een warmere slaapzak en een bijkomende trui moeten meenemen.

De jeugdverblijven komen namelijk met richtlijnen die vooral de verwarmingskosten viseren. "We gaan de verwarming een aantal graden kouder zetten", zegt Frederik Vercammen, de coƶrdinator van het CJT. "Dan spreken we over 18 Ơ 19 graden in de ruimtes waar gegeten wordt. In de ruimtes waar gespeeld en bewogen wordt, gaat het naar 15 Ơ 17 graden. In slaapruimtes laten we de temperatuur zelfs zakken naar 12 Ơ 14 graden."

BEKIJK - Hoe gaan ze in De Kluis in Sint-Joris-Weert om met de astronomische energieprijzen?

Videospeler inladen...

In slaapruimtes laten we de temperatuur zelfs zakken naar 12 Ć  14 graden

Frederik Vercammen van het Centrum voor Jeugdtoerisme (CJT)

Daarnaast gaat ook het douchen beperkt worden. En er wordt ook maximaal ingezet op andere eenvoudige besparingstips zoals het sluiten van ramen en deuren als de verwarming aanstaat en het doven van lichten als je een ruimte verlaat. De sector wil met die richtlijnen voorkomen dat scholen zelf schrappen in de bos- en zeeklassen. Er wordt hier en daar al op beknibbeld. Ook scholen hebben het in deze tijd niet breed en moeten soms moeilijke keuzes maken.

"Verblijven worden ingekort, ze kiezen voor een maaltijd minder of schrappen een activiteit", legt Vercammen uit. "Hier en daar worden de groepen ook kleiner en kan niet iedereen nog mee. We zijn een sector die er een erezaak van maakt om de prijzen zo laag mogelijk te houden. We doen dat net om zoveel mogelijk kinderen en jongeren de kans te geven op een meerdaagse uitstap, maar dat is niet meer evident."

Franka ForƩ van de Vlaamse Jeugdraad gaat nog een stapje verder. "Jeugdtoerisme dreigt een luxeproduct te worden", meldt ze fors in een persbericht. "De toekomst van betaalbaar en laagdrempelig jeugdtoerisme staat op het spel."

Gaat dat voldoende zijn?

Het gaat trouwens om richtlijnen en niet om streng opgelegde regels. De richtlijnen zullen altijd grondig besproken worden met de huurders van de verblijfplaatsen. In dit geval dus meestal scholen en jeugdverenigingen. Volgens Vercammen zijn de richtlijnen al grondig doorgesproken met het jeugdwerk en de partners van het onderwijs. De richtlijnen gaan meteen in, al lijkt het met de huidige temperaturen nog niet nodig om de verwarming op te zetten.

Het is zeer de vraag of die richtlijnen alleen voldoende zullen zijn. Gielen vreest alvast van niet. "Die gaan het grote verschil niet maken", zegt hij. "Het grote nadeel is dat onze prijzen inclusief energie zijn. Veel groepen boeken ook meer dan een jaar op voorhand. We leggen die prijzen twee jaar vooraf vast en kunnen er achteraf niet meer aan tornen. Dat doet ons dit jaar de das om. Ik hoop ā€“ zoals velen ā€“ dat de prijzen weer wat gaan milderen."

De jeugdverblijven hebben bijkomende steun nodig van de overheid om te investeren in duurzaamheid

Frederik Vercammen van het Centrum voor Jeugdtoerisme (CJT)

Het enige wat volgens Gielen wel zou kunnen helpen is "voldoende middelen om energiezuiniger te verwarmen". En dat beseffen ze ook bij het CJT. "De jeugdverblijven hebben bijkomende steun nodig van de overheid om te investeren in duurzaamheid", zegt Vercammen. Er is recent nog geld voor vrijgemaakt door de Vlaamse regering, maar dat noemt Vercammen "ruim onvoldoende". Bij De Kluis is trouwens beterschap in zicht: volgend jaar wordt daar een van hun drie gebouwen energiezuiniger gemaakt.

Minister Dalle: "Energiezuiniger maken is echte prioriteit"

Vlaams minister voor Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) heeft begrip voor de bezorgdheden van de jeugdverblijven en wijst erop dat er extra budget is vrijgemaakt om tegemoet te komen aan de stijgende energiekost. In totaal wordt er 1,09 miljoen euro uitgetrokken (red. wat Vercammen hier boven dus "ruim onvoldoende" noemt).

"Het energiezuiniger en duurzamer maken van jeugdinfrastructuur is voor deze Vlaamse regering een echte prioriteit", zegt Dalle in een persbericht. "Dit vraagt echter tijd: vaak is de bestaande infrastructuur verouderd en niet aangepast aan de noden van vandaag ā€“ een investeringsdossier is bovendien niet op een paar dagen opgemaakt, laat staan uitgevoerd."

Tegelijk wil Dalle voorkomen dat kinderen en jongeren uit de boot vallen en niet meer aan jeugdwerk zouden kunnen deelnemen. "Daar mogen geen financiĆ«le barriĆØres zijn en daar zullen we ook over waken", klinkt het. "Dat betekent dat men ook op korte termijn op ons kan rekenen en we een eenmalige energiepremie hebben voorzien om een antwoord te bieden op de meest acute noden."

Meest gelezen