Kindster uit "Indiana Jones" en Harrison Ford herenigd na 38 jaar: "Teruggekatapulteerd naar heerlijke herinneringen"

Fans van "Indiana Jones" zijn vertederd door een foto waarin Harrison Ford en de Vietnamees-Amerikaanse acteur Ke Huy Quan elkaar innig knuffelen. Quan speelt in "Indiana Jones and the temple of doom" (1984) Short Round, het jongetje waarmee Indiana Jones de hachelijkste avonturen beleeft. Het was 38 jaar geleden dat de twee mekaar gezien hadden en Quan dacht dat Ford hem niet zou herkennen. Onterecht. Quan beleeft momenteel zijn tweede carriĆØre, nadat hij na "Indiana Jones" gedesillusioneerd zijn acteerdroom moest opbergen. "Hoeveel keer krijgen acteurs een tweede leven?"

"Indiana Jones and the temple of doom" uit 1984 is de tweede film rond waaghals Indiana Jones en vertelt over zijn bij momenten gruwelijke avonturen bij een boosaardige sekte in India. Indiana Jones, een rol van Harrison Ford, krijgt de hulp van een Chinees jongetje, Short Round. Die rol werd vertolkt door de Vietnamees-Amerikaanse acteur Ke Huy Quan, op dat moment 12 jaar oud. Ā 

Vorige maand deed een foto van een innige knuffel tussen Harrison Ford (inmiddels 80) en Ke Huy Quan (52) het internet ontploffen. Het was de allereerste keer sinds de opnames van Indiana Jones dat ze elkaar weer zagen. Dat gebeurde op D23, de conventie van Disney waar allerlei nieuwe producties worden voorgesteld en/of aangekondigd. In de Amerikaanse krant The New York Times vertelt Ku Huy Quan -onder meer- over dat memorabele moment.

"We waren op D23 en ik kreeg te horen dat Harrison Ford er zou zijn. We waren in de foyer voor artiesten met zoveel acteurs, producers en regisseurs, en de persoon die toegewezen was om mij te begeleiden zei: "Harrison Ford staat hier buiten. Wil je even hallo gaan zeggen?" Ik dacht bij mezelf: "Ja, natuurlijk! Ik heb hem in geen 38 jaar gezien." Dus ik ga naar buiten en ik zie hem op zowat 5 meter van mij staan, in gesprek met Phoebe Waller-Bridge. En terwijl ik naar hem toe stap, klopt mijn hart in mijn keel. Ik denk: "Gaat hij me wel herkennen? De laatste keer dat ik hem zag, was ik nog een kind."

"Terwijl ik dichterbij kom, draait hij zich om en wijst hij met zijn vinger naar mij. Hij heeft die typische, beroemde, norse Harrison Ford-blik. En ik denk: "Oh help, hij denkt waarschijnlijk dat ik een fan ben en hij gaat mij nu vertellen dat ik uit zijn buurt moet blijven." Maar hij kijkt en wijst naar mij en zegt: "Ben jij Short Round?". Ik werd onmiddellijk teruggekatapulteerd naar 1984, toen ik nog een klein kind was, en ik zeg: "Ja, Indy." "Kom hier", zegt hij, en hij geeft me een dikke knuffel."

"En toen ik mijn armen om hem heen sloeg, kwamen al die heerlijke herinneringen terug. Het voelde zo comfortabel. Het was wonderlijk, hij is een wonderlijke man, een van de meest genereuze mensen op deze planeet." Quan postte enkele foto's op Instagram: "I love you, Indy."

Een tweede leven

Ke Huy Quan is nog maar pas opnieuw in het acteren gedoken. Na zijn memorabele passage in "Indiana Jones" speelde hij nog mee in de succesvolle avonturenkomedie "The Goonies" (1985), maar nadien viel zijn acteercarriĆØre stil. "Ik werd geconfronteerd met een vreselijke realiteit: ik moest ermee kappen omdat de telefoon niet meer rinkelde. Hollywood schreef geen rollen voor Aziatische acteurs", zegt hij in The New York Times.

ke Hiy Quan en Harrison Ford in "Indiana Jones and the temple of doom" uit 1984.

Quan kreeg geen rollen meer aangeboden en verdween gedesillusioneerd achter de schermen, als choreograaf van stunts. Tot hij in 2018 "Crazy Rich Asians" zag, een revolutionaire film, want de volledige cast bestond uit Aziatisch-Amerikaanse acteurs. De romcom werd een onverwacht grote hit Ć©n inspireerde Quan, inmiddels 47, om toch nog eens zijn kans te wagen. Hij zocht contact met een bevriende agent. Die kwam enkele weken later af met het script van "Everything everywhere all at once", een avontuurlijke sciencefictionfilm die speelt met de grenzen van parallelle universums.

Hoeveel keer krijgt een man van in de 50 een kans zoals deze? Hoeveel keer krijgen acteurs een tweede leven? Ik hoop dat als mensen mijn verhaal lezen, het hen hoop geeft.

Ke Huy Quan

De film, die begin dit jaar in de zalen kwam, kreeg heel wat lovende recensies en sleepte al verschillende prijzen in de wacht. En award season moet dan nog Ć©cht beginnen. "Everything everywhere all at once" zette het leven van Ke Huy Quan op zijn kop. Zijn vertolking van een zachte, stoere, onderschatte romanticus deed Hollywood opkijken. Quan werd opnieuw "ontdekt". Intussen heeft hij getekend voor een rol in het tweede seizoen van de populaire Marvel-reeks "Loki".

"Om dit als mijn comebackfilm te hebben, om deze erkenning te krijgen, deze warme ontvangst? Ik heb het laatste half jaar zoveel gehuild door alle commentaren te lezen, door mensen die mij aanspreken", zegt een emotionele acteur in de krant. "Hoeveel keer krijgt een man van in de 50 een kans zoals deze? Hoeveel keer krijgen acteurs een tweede leven? Ik hoop echt dat als mensen mijn verhaal lezen, het hen hoop geeft, moed om een stem te geven aan de droom die ze ooit hadden."

BEKIJK - Ke Huy Quan sprak eerder over zijn hernieuwde sterrenstatus bij Jimmy Kimmel

Meest gelezen