Steeds meer details bekend over Mohamed R. die met wapens in auto over de Meir raasde

© *

De man die donderdag werd opgepakt nadat hij met hoge snelheid de Antwerpse Meir was opgereden, is aangehouden voor poging tot terroristische moord. Dat bevestigt het federaal parket. Intussen raken meer details bekend over de man en werd ook een vriend van hem vrijdag opgepakt voor verhoor.

mtm, tg

LEES OOK. De Wever reageert op kritiek na persconferentie “die angst aanwakkert”

De onderzoeksrechter gespecialiseerd in terrorisme heeft verdachte Mohamed R. (39), een Fransman van Tunesische origine, vrijdag aangehouden voor poging tot terroristische moord, poging tot slagen en verwondingen en inbreuk op de wapenwetgeving. Volgens het parket is het echter nog te vroeg om te spreken over “terreur”. “In het belang van het onderzoek kan er momenteel geen verdere informatie gegeven worden”, luidt het bij het federaal parket.

Mohamed R. stond bij het Franse gerecht niet bekend als geradicaliseerd. Wel kwam hij al vaak in aanvaring met de politie wegens verboden wapenbezit, blijkt nu. Voor hij donderdag werd gearresteerd was hij ook al in Nederland opgepakt. Dat bevestigt de Nederlandse politie. “De man werd er opgepakt omdat er pepperspray werd teruggevonden in zijn wagen, maar kwam er van af met een boete en het bevel om Nederland te verlaten”, klinkt het.

Nederlandse agenten troffen Mohamed R. vorige week vrijdag slapend aan in zijn wagen in Rotterdam. De man was onder invloed van alcohol en lag zijn roes uit te slapen. Toen de agenten de wagen doorzochten vonden ze pepperspray, waarop hij werd meegenomen voor verhoor. De man bleek geen “geldige verblijfstitel” te hebben. Hij kreeg een boete en de opdracht om Nederland te verlaten.

“Uit het onderzoek is op geen enkele wijze enige vorm van betrokkenheid van de man met terrorisme vastgesteld”, benadrukt de politie van Rotterdam.

Sinds maandag in Antwerpen

Mohamed R. doolde al enkele rond in het Antwerpse toen hij donderdag werd gearresteerd, weet de politie intussen. Maandag had hij afgesproken met een vriend die hier woont om drugs te gebruiken. Die vriend is de zoon van een militair die vorig jaar overleed. In de militaire jas en de baret die de politie in de rode Citroën van B vond, stond de naam van die militair.

Met draaiende motor op oprit

In de nacht van maandag op dinsdag stond hij met zijn rode Citroën geparkeerd op de oprit van een woning Wommelgem. Hij sliep er de hele nacht in zijn wagen, met draaiende motor, samen met zijn vriendin. De bewoner belde de politie.

En ook woensdagavond werd hij nog gezien. Toen heeft de politie Mohamed R. zelfs nog gecontroleerd in Hoboken. Zijn vriendin bloedde aan het hoofd en verklaarde dat iemand haar handtas had proberen te stelen. Ook toen was B. wellicht onder invloed. Omdat hij niet over papier beschikte, kreeg hij een bevel om het land te verlaten.

Te dronken om ondervraagd te worden

R. kon donderdag, na zijn arrestatie, niet worden ondervraagd, omdat hij nog veel te dronken was. Vrijdagochtend werd hij verhoord, maar veel wijzer zijn de onderzoekers niet geworden door die ondervraging. Hij zou nogal onsamenhangende verklaringen hebben afgelegd.

De advocaat van de verdachte, Raoul Vermeulen, wou geen commentaar kwijt bij zijn aanhouding.

© ISOPIX

Vriend opgepakt

Vrijdag is ook de vriend opgepakt met wie hij maandag had afgesproken. Hij werd vrijdagnamiddag weer vrijgelaten omdat hij niets te maken zou hebben gehad met de feiten op de Meir of ook niet op de hoogte zou geweest zijn van de plannen van B.

De vriend getuigde gisteravond in het VRT-nieuws en zei dat hij Mohamed B. op café had leren kennen en hem had uitgenodigd bij hem thuis. Hij geeft ook toe dat hij hem het paracommandokostuum van zijn overleden vader cadeau deed. “Ik heb hem wel gezegd dat hij dat niet mag dragen omdat de naam van mijn vader er op staat”, zegt hij. Aan de hand van de naam op de vest die in zijn auto werd gevonden, kwamen de speurders bij die vriend terecht. Hij werd vrijdag verhoord maar weer vrijgelaten.

“Ik geloof nooit dat hij in staat was of plannen had om een terroristische aanslag te plegen. Ik denk dat hij gewoon te veel gedronken had of te veel drugs had gebruikt”, zegt hij.

Verboden wapens

Naast de vraag of hij wel of niet van plan was om een terroristische aanslag te plegen, wordt hij alleszins vervolgd voor verboden wapendracht. In de koffer van de rode Citroën van B. werden onder meer verschillende steekwapens, een riot gun en een bus met onbekende inhoud aangetroffen. Een van de steekwapens was een sai, een wapen dat in de Japanse gevechtskunsten wordt gebruikt. Een sai is een soort van sabel of priem met twee extra kortere priemen links en rechts. Zonder twijfel een dodelijk wapen en dus verboden in ons land. Toch is het vrij gemakkelijk te koop op het internet. Kostprijs tussen de 27,99 euro en 149,99 euro. Thuis geleverd in een discrete verpakking.

LEES OOK. Zo kon verdacht voertuig ongestoord de Meir oprijden

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen