Opvallend beeld: Russen bouwen kilometerslange ‘Wagner’-muur, maar vooral de locatie is opmerkelijk

Russische media hebben de voorbije dagen beelden verspreid van een zogenaamde Wagner-muur, vernoemd naar het huurlingenleger dat de versterkte verdedigingsgordel in Loehansk en Donetsk aanlegt. Die moet Russische troepen beschermen tegen de Oekraïners. “Maar de Wagner-muur lijkt in de eerste plaats vooral Russische propaganda, want militair stelt het niet veel voor”, zegt defensiespecialist Sven Biscop.

Wim Verhaert
Bron: CNN, Krone Zeitung, Handelsblatt

De Wagner-muur is een kilometerslange dubbele verdedigingslijn met betonnen driehoeken, die ongeveer zo hoog zijn als je middel, met soms een gracht van twee meter breed. De linie moet voorkomen dat tanks of andere gepantserde voertuigen zomaar kunnen doorbreken. Wagner heeft kaartjes gepost waaruit blijkt dat de muur in het oosten van Oekraïne Loehansk moet beschermen. Opmerkelijk genoeg ligt die linie op sommige plaatsen ver achter de frontlijn. Het maakt visueel duidelijk dat Wagner-baas Jevgeni Prigozjin ervan uitgaat dat het Russische leger nog veel terrein zal verliezen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Huurlingen van de Russische Wagner Groep, een organisatie die privémilities naar conflicten uitstuurt, proberen al maandenlang de strategisch interessante stad Bachmoet te veroveren, in het zuidoosten van de Donbas. “Wagner voert daar de forcing, niet het reguliere Russische leger”, weet ex-kolonel Roger Housen.

“Kennelijk maakt Prigozjin er een erezaak van om Bachmoet in te nemen, met alle mogelijke middelen, bombardementen en wreedheden. Wagner zet veel druk op de Oekraïense stellingen en heeft de voorbije weken vooruitgang geboekt rond de stad, waardoor Oekraïeners heel wat eenheden ter plaatse moeten houden. Dat gaat dan weer ten koste van hun offensief elders”, zegt Housen.

(Lees verder onder de foto)

In een video verspreid door de Wagner Groep worden drakentanden geplaatst in een dubbele rij. ©  Youtube

Het zou de bedoeling zijn dat de Wagner-muur een linie wordt van honderden kilometers lang. Daarmee doet de muur denken aan de Siegfriedlinie, een Duitse verdedigingslinie tijdens de Tweede Wereldoorlog vanaf de Nederlandse grens tot aan de Zwitserse grens.

Drakentanden

“Die vergelijking gaat toch niet helemaal op”, zegt professor Sven Biscop van de Universiteit Gent . “De Siegfriedlinie bestond uit stevige fortificaties van verdedigingswerken die gedurende een zeer lange tijd werden aangelegd, met betonnen bunkers, schuttersnesten en zogenaamde drakentanden die met beton in de grond verankerd werden”, aldus de defensiespecialist van het Egmont Instituut European Defense studies.

“In de Tweede Wereldoorlog had je bijvoorbeeld ook de Gotische Linie, een Duitse tankversperring die de opmars van de geallieerden lange tijd tegenhield in Italië. En aan de kust in het westen van Europa moest de Atlantikwall zowat 5.000 kilometer aan stranden beschermen tegen de landing van geallieerde troepen. Die Atlantikwall was een zeer dure operatie die veel mensen en middelen vergde en niet overal even sterk bleek.”

(Lees verder onder de foto)

De Wagner-muur is ook te zien op satellietbeelden. ©  Maxar

Veldfortificaties

De Wagner-muur bestaat uit veldfortificaties die sneller neergepoot kunnen worden, maar niet zo sterk zijn als de Siegfriedlinie. Op het eerste gezicht zijn het betonnen blokken die je met relatief klein materieel kan verwijderen. Wagner, het huurlingenleger dat de blokken plaatst, zou naar eigen zeggen ook mijnen leggen tussen de blokken, maar dat is niet te zien op de beelden die circuleren.

“Obstakels leggen, loopgraven maken en mijnen leggen zijn beproefde tactieken om de tegenstander af te remmen. Een naam geven aan zo’n linie is veeleer Russische propaganda. Door er een naam aan te geven, hecht je er een waarde aan, en op die manier proberen de Russen hun tegenstander te intimideren zodat die denken dat ze er ernstig rekening mee moeten houden. Op zich zegt die naam dus niets over hoe sterk zo’n linie eigenlijk is”, besluit Biscop.

Er worden eveneens loopgraven gemaakt. ©  YouTube

LEES OOK. Een ‘as van pariastaten’: wat geeft Rusland in ruil voor Iraanse kamikazedrones?