©  Shutterstock

Herkse romantische fraudeur licht meerdere vrouwen voor 100.000 euro op

Herk-de-Stad -

Het openbaar ministerie heeft maandag twee jaar cel gevorderd tegen een 32-jarige naar Diest verhuisde Herkenaar voor ‘romance’ of ‘love scam’. Hij bracht het hoofd van meerdere eenzame vrouwen op hol met zijn praatjes om ze vervolgens veel geld af te troggelen.

Geert Houben

De verdachte met Nigeriaanse roots sloeg tussen 2017 en 2019 toe. Het was de CFI of de Cel voor Financiële Informatieverwerking die het misbruik aan het licht bracht. Aanleiding waren meerdere verdachte verrichtingen op de betichte zijn bankrekening. Voor een totaal van meer dan 100.000 euro aan buitenlandse gelden werden naar hem overgeschreven. Er bleek geen verklaring te zijn voor de verrichtingen door het bancair profiel van de dertiger.

Uit zijn fiscale aangiftes bleek de man immers tussen 1.500 en 1.900 euro per maand te ontvangen. De gelden waren afkomstig van vrouwen uit Scandinavië en Duitsland. “Het waren slachtoffers van love scam of romance scam. Via sociale media benaderde hij de vrouwen om ze het hoofd op hol te brengen. Via listen en leugens kon hij ze overhalen om geld op zijn rekening te storten”, aldus het parket. Een slachtoffer trok de verdachte dan weer over de streep met de melding dat ze een wedstrijd via Google had gewonnen. Om het ‘gewonnen’ bedrag te krijgen, moest ze wel eerst een bedrag overschrijven.

“Autohandel”

De gelden haalde de Herkenaar af, schreef ze over naar zijn ex of deed er aankopen in het dagelijkse leven mee. Naar de rechtbank in Hasselt zakte de man maandag niet af. Wel verklaarde hij tijdens een eerste ondervraging dat “verre vrienden in de VS hem gevraagd hadden hier wagens aan te kopen en om ze te verschepen. Dat zou goedkoper zijn.” De overschrijvingen zouden voor de aankoop dienen. Daar bleek niets van te kloppen. Ook al omdat in de vermelding nooit sprake was van autohandel. Het parket vorderde twee jaar cel en 1.600 euro boete plus een verbeurdverklaring van de illegaal verkregen gelden.

Vonnis op 21 november.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer