Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Politicus en aanhanger van president Bolsonaro gooit met granaten en schiet op politievoertuig tijdens arrestatie in Brazilië

In de Braziliaanse staat Rio de Janeiro heeft Roberto Jefferson, een politicus en aanhanger van de huidige president Jair Bolsonaro, meerdere granaten geworpen naar de politie. Hij vuurde ook verschillende schoten af op een politievoertuig. Twee agenten raakten daarbij gewond. Jefferson verzette zich daarmee tegen zijn arrestatie voor het verspreiden van fake news. De spanningen in Brazilië lopen naar aanleiding van de tweede ronde van de presidentsverkiezingen hoog op. 

In de staat Rio de Janeiro heeft Roberto Jefferson, een Braziliaanse politicus en aanhanger van de huidige president Jair Bolsonaro, meerdere granaten geworpen naar de politie en verschillende schoten gelost op een politievoertuig. Naar eigen zeggen schoot Jefferson niet om mensen te verwonden. Toch raakten twee agenten gewond en werden ze naar het ziekenhuis afgevoerd. "Ik wilde enkel een voorbeeld stellen", aldus Jefferson.

Beledigingen en bedreigingen

Op zondag arriveerden federale politiediensten aan het huis van Roberto Jefferson om hem te arresteren. Hij was veroordeeld door het Braziliaanse Hooggerechtshof omdat hij opperrechter Cármen Lucía op sociale media had vergeleken met een prostituee. De man werd eerder al onder huisarrest geplaatst omdat hij haar ook bedreigde. Jefferson weigerde zich echter zomaar over te geven aan de politie, wat leidde tot een urenlange belegering van zijn woning. Daarbij schoot hij verschillende keren op een politievoertuig en gooide hij granaten naar de politie. Twee agenten raakten gewond door rondvliegende granaatscherven.

Aanhangers van Jefferson verzamelen voor zijn woning tijdens de belegering
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

In een videoboodschap die later werd verspreid, reageerde de Braziliaanse politicus op de belegering van zijn woning. "Ik heb naar niemand geschoten om hen te raken. Niemand. Ik schoot op hun auto en in hun buurt. Ik wil een voorbeeld stellen, ik wil een zaadje planten: verzet je tegen onderdrukking, verzet je tegen tirannie. God zegene Brazilië." Uiteindelijk gaf Jefferson zich over en werd hij door de politie opgepakt.

Spanningen lopen hoog op

Over ongeveer een week, op 30 oktober, trekken de Brazilianen opnieuw naar de stembus voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Het Hooggerechtshof van het land wil daarom nu de strijd aanbinden tegen fake news. Daarbij verwijst het gerecht vaak naar de basis van de partij van de radicaal-rechtse president Jair Bolsonaro. Die doet de beschuldigingen af als censuur. Bolsonaro nam intussen afstand van de uitspraken van Jefferson. "Iemand die schiet op politiediensten, zal als een crimineel worden behandeld."

Naarmate de tweede ronde nadert, nemen de spanningen in het land toe. In de eerste ronde van de presidentsverkiezingen bleek het verschil tussen de huidige president Jair Bolsonaro en zijn uitdager Lula Da Silva veel kleiner dan aanvankelijk werd gedacht.

Meest gelezen