Gasprijs duikt onder de grens van 100 euro per megawattuur

Een warme nazomer duwt de gasprijs naar benenden. Momenteel wordt er 98 euro per megawattuur betaald voor gas.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds de start van de oorlog in Oekraïne zitten de energieprijzen, en in het bijzonder de gasprijs, in de lift. De voorbije weken is die prijs wel fors gedaald. Dat zal ervoor zorgen dat we nu (tijdelijk) minder moeten betalen voor ons gasverbruik. Historisch gezien blijven de prijzen wel hoog.

De essentie: de gasprijs op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs is deze middag gezakt tot 98 euro per megawattuur. Dat is het laagste niveau sinds juni. Er zijn verschillende redenen waarom de gasprijs terrein verliest.

  • De Europese lidstaten hebben al een aanzienlijk deel van hun gasvoorraden gevuld. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, liet begin deze maand weten dat die voorraden voor 90 procent gevuld zijn. Voor ons land en Frankrijk is dat zelfs 100 procent. Dat hebben we voornamelijk te danken aan de forse toename van de import van vloeibaar gemaakt aardgas (lng).
  • De Europese leiders hebben vorige week een akkoord bereikt over de uitwerking van nieuwe maatregelen om de gasprijs te drukken. Er wordt gewerkt aan een groepsaankoop, een dynamische prijsslag en een nieuwe prijsreferentie voor aardgas.
  • Ook de nazomer doet een duit in het zakje. Het is de voorbije weken vrij warm geweest voor de tijd van het jaar. Daardoor wachten nog veel mensen om hun verwarming aan te zetten, wat de vraag naar energie drukt.

Gasprijs nog altijd oog

Ten opzichte van het hoogtepunt in augustus is de Europese gasprijs met zo’n 70 procent gedaald. Ondanks die forse daling ligt het niveau nog altijd veel hoger dan een jaar geleden. Toen kostte gas net geen 45 euro per megawattuur.

Evolutie Europese gasprijs – Dutch TTF Gas Futures

Graham Freedman, een analist bij adviesbureau Wood Mackenzie, waarschuwt dat de situatie kan keren als we te maken krijgen met een strenge winter. “Europa bevindt zich nu in een comfortabele positie wat betreft de bevoorrading van gas”, klinkt het. “Maar de echte test zal komen wanneer we echt koud winterweer krijgen.”

Enkel voor gasleveringen in november

Hans van Cleef, energie-econoom bij de Nederlandse bank ABN Amro, merkt op Twitter op dat de bovenstaande prijs enkel geldt voor gasleveringen in november. “De rest van de forward curve ligt nog steeds rond de 140 euro per megawattuur. En dat tot februari 2024”, verduidelijkt hij. Voor gasleveringen in december wordt er bijvoorbeeld 133 euro per megawattuur betaald.

(mah)

Meer