Twee OCMW-medewerkers uit Diest geschorst na tuchtonderzoek grensoverschrijdend gedrag

Twee medewerkers van het OCMW in Diest zijn geschorst na bewijs van pesterijen en intimidatie op het werk.  De namen van de twee doken op in getuigenissen over grensoverschrijdend gedrag. De stad startte een onderzoek en zolang dat liep, werden de twee medewerkers preventief geschorst. Nu is het onderzoek afgerond en daaruit blijkt dat beide medewerkers zich wel degelijk schuldig hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Daarom heeft het schepencollege beslist om hen te schorsen voor respectievelijk 5 en 3 maanden.

In het najaar van 2021 werden alle personeelsleden van de stad en het OCMW van Diest ondervraagd door een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. Begin 2022 werden de resultaten gecommuniceerd. Diest scoorde goed op een aantal criteria, zoals algemene werktevredenheid, tevredenheid over de jobinhoud en tevredenheid over de arbeidsomstandigheden. Maar de welzijnsbevraging bracht ook grensoverschrijdend gedrag op het werk aan het licht, voornamelijk op twee diensten van de stad en het OCMW. 

Volgend op de welzijnsbevraging verschenen er in de krant Het Laatste Nieuws anonieme getuigenissen over grensoverschrijdend gedrag gepleegd door twee personeelsleden van het OCMW. Een dag later kwam het schepencollege bijeen in een extra zitting en werden de twee betrokken personeelsleden  preventief geschorst. De algemeen directeur van Diest werd gevraagd om een tuchtonderzoek op te starten naar de twee medewerkers.

Tuchtonderzoek

De afgelopen maanden werden door de algemeen directeur van de stad meer dan 30 tuchtverhoren afgenomen. Alle personeelsleden van de betrokken dienst en recent vertrokken medewerkers werden uitgebreid gehoord in het kader van deze tuchtzaak. Het tuchtonderzoek werd in september afgerond en het rapport werd voorgelegd aan het schepencollege.

Beide betrokkenen hebben een tuchtsanctie gekregen van enkele maanden

Monique De Dobbeleer, schepen van Welzijn Diest (DDS)

“Na grondig onderzoek is bewezen dat de twee zich schuldig gemaakt hebben aan pesterijen en intimidatie op het werk", verduidelijkt schepen van Welzijn, Monique De Dobbeleer (DDS). "We hebben daarom beslist om de ene betrokkene een tuchtsanctie van vijf maanden schorsing met inhouding van 20% loon op te leggen en de andere een tuchtsanctie van drie maanden schorsing met inhouding van 20% loon".

Meest gelezen