Videospeler inladen...

Rusland: "Oekraïne zit in laatste fase van bouw vuile bom", maar volgens expert: "Kans dat Oekraïne dit doet, is nul"

Oekraïne is de laatste fase ingegaan van het bouwen van een "vuile bom", een bom waarbij radioactieve of andere giftige stoffen vrijkomen. Dat heeft onder meer de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov gezegd. Oekraïne en zijn westerse bondgenoten verwerpen de beweringen van Rusland resoluut. "Voor mij is de kans nul dat Oekraïne zo'n bom bouwt", zei expert chemische en biologische wapens, Jean Pascal Zanders, daarover in "De Wereld Vandaag" op Radio 1.

"Volgens de informatie waarover we beschikken, hebben twee Oekraïense organisaties specifieke instructies gekregen voor het maken van de zogenaamde vuile bom", dat zei de Russische luitenant-generaal Igor Kirillov, die binnen het leger de leiding heeft over de radioactieve, chemische en biologische stoffen. "Hun werk is de laatste fase ingegaan", zei de Russische luitenant-generaal nog.

Voorts zou Oekraïne volgens Kirillov gebruik kunnen maken van radioactieve substanties die worden gebruikt in de (Oekraïense) kerncentrale van Tsjernobyl.

BEKIJK - De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zegt dat ze informatie hebben dat de Oekraïeners het gebruik van een vuile bom zouden plannen:

Videospeler inladen...

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov sloot zich aan bij de beweringen van Kirillov en zei vandaag dat "de informatie is bevestigd via verschillende kanalen".

"Het is geen ongegronde beschuldiging, we hebben ernstige aanwijzingen om aan te nemen dat dergelijke plannen in de maak zijn", zei hij tijdens een persconferentie. Maar verder leverden de Russen geen bewijzen van hun beschuldigingen. 

De Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe heeft gisteren ook al telefonisch overleg gepleegd met zijn Franse, Turkse en Britse collega's over deze zogenaamde vuile bom.

De term "vuile bom", ook wel "radiologisch verspreidingsapparaat" genoemd, verwijst naar een bom die gebruikelijke explosieven bevat, zoals dynamiet, maar die deze explosieven combineert met radioactieve materialen in vaste, vloeibare of gasvorm. Een vuile bom is bedoeld om radioactief materiaal te verspreiden in een kleiner, gelokaliseerd gebied rond een explosie. 

Dit type bom wordt niet beschouwd als een atoomwapen. Bij een atoomwapen is de explosie het gevolg van een kernsplijting of kernfusie, wat een enorme vernietiging veroorzaakt in een brede straal.

BEKIJK - Reactie Oekraïne: "Russen hebben het zelf al voorbereid"

Videospeler inladen...

"Als Rusland zegt dat Oekraïne iets aan het voorbereiden is, betekent dat maar één ding: Rusland heeft dit allemaal al zelf voorbereid", zo reageerde de Oekraïense president Volodimir Zelenski.

Hij beweerde ook dat Moskou op deze manier een escalatie van het conflict probeert te rechtvaardigen. Ook de VS doet de Russische waarschuwing voor een Oekraïense "vuile bom" af als vals.

Ook expert chemische en biologische wapens Jean Pascal Zanders zei in "De Wereld Vandaag" op Radio 1 dat hij niet gelooft dat Oekraïne een vuile bom aan het bouwen is. "Voor mij is de kans nul. Ten eerste zou het een wapenprogramma vergen om zo’n tuig te ontwikkelen, het is niet iets wat men zomaar gaat bouwen, er moet voorbereiding zijn", duidde Zanders.

"Langs de andere kant zitten we met een historiek, die we ook in Syrië hebben gezien. Waarbij Rusland aankondigde in de OPCW, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens, dat de opstandelingen een chemische aanval zouden uitvoeren. Maar een paar dagen later deed het Syrische leger exact dat."

Volgens de expert horen we van in het begin van de Russische invasie in Oekraïne al beweringen van Rusland over chemische en biologische aanvallen. "Het behoort allemaal tot de desinformatie (campagne). Het bestaat een deel uit psychologische oorlogsvoering en uit politieke druk uitoefenen op westerse landen om verdeeldheid te zaaien", aldus Zanders.

BELUISTER - Het interview met Jean Pascal Zanders in "De Wereld Vandaag" op Radio 1:

Oekraïne: "Russen vertragen expres graanexport"

Oekraïne zei voorts dat de Russische inspecties van de graanschepen "aanzienlijke" vertragingen veroorzaken en de export van Oekraïense voedselproducten via de Zwarte Zee sterk bemoeilijken. Ze noemden de inspecties "politiek gemotiveerd" en een reden tot bezorgdheid.

"We hebben redenen om aan te nemen dat de vertragingen bij de Russische inspecties van de graanschepen politiek gemotiveerd zijn", zei het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken daarover in een verklaring.

We hebben redenen om aan te nemen dat de vertragingen bij de Russische inspecties van de graanschepen politiek gemotiveerd zijn

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken

President Zelenski zei vorige week vrijdag in zijn dagelijkse videoboodschap dat er meer dan 150 schepen met graan in een "kunstmatige rij" op de Zwarte Zee staan te wachten. Vooral Aziatische en Afrikaanse landen zouden daardoor worden getroffen.

Zelenski claimt dat de schepen die nu stilliggen graan aan boord hebben voor landen als Bangladesh, China, Indonesië, Irak, Libanon, Egypte, Tunesië en Marokko. Door de vertraging zou Oekraïne al drie miljoen ton voedsel minder hebben kunnen exporteren. De president vertelde niet waar de kunstmatige rij zich precies bevindt.

In juli sloten Oekraïne en Rusland een "graandeal" om de export via de Zwarte Zee opnieuw te laten doorgaan, de export was gestopt door de Russische invasie. 

Meest gelezen