Heeft Twitter echt 7.500 werknemers nodig?

Het lijkt er op dat Musks deal om Twitter over te kopen toch doorgaat. De techmiljardair wil echter 75 procent van Twitters personeel ontslaan.

Waarom is dit belangrijk?

De aankoop van Twitter door Elon Musk lijkt wel de slechtst getimede businessdeal in de geschiedenis van de techwereld. De rijkste man ter wereld zal zo’n 44 miljard dollar neertellen voor een platform dat momenteel zo’n 38 miljard dollar waard is en sinds zijn beursgang in 2013 zelden winst boekte. Desondanks blijft Twitter een invloedrijk platform in het Westen en wil Musk het mogelijk gebruiken om zijn superapp ‘X’ mee uit de grond te stampen.

In het nieuws: Vorige week werd duidelijk dat Musk van plan is om 75 procent van de ongeveer 7.500 werknemers van Twitter te ontslaan na overname. Daar werd heel wat kritiek op geuit, maar sommige ondernemers verdedigen Musk.

  • “Toen WhatsApp in 2014 aan Facebook werd verkocht, had het bijna een half miljard maandelijkse gebruikers, maar een team van slechts 50 mensen die alles runden. Vergelijk dit met Twitter, dat vandaag 7.500 mensen in dienst heeft om de helft van dat aantal gebruikers te beheren. Toch is Musk hier de gek omdat hij suggereert dat Twitter misschien zou kunnen werken met slechts tweeduizend werknemers?”, werpt de Deense ondernemer David Heinemeier Hansson op in zijn nieuwsbrief.
  • Hansson lanceerde verschillende succesvolle techprojecten en websites. In zijn vrije tijd was hij ook een succesvolle autocoureur.
  • Volgens Hansson zou het team van Twitter ook amper nieuwe zaken hebben uitgeprobeerd op Twitter in de afgelopen jaren. Hij verwijst daarbij ook naar Mark Zuckerberg, die het bedrijf ooit omschreef als een “auto voor clowns die in een goudmijn beland is”.
  • “Vorig jaar verloor Twitter zelfs meer dan 200 miljoen dollar”, werpt de Deen nog op. “Ik ga niet vaak akkoord met Zuckerberg, maar zijn beschrijving was correct. Met 7.500 mensen spreken we echter over een clownstad die gebouwd werd op een goudmijn en er op een of andere manier toch in slaagt om goud in lood te veranderen.”

“Meer van hetzelfde geeft je wat je al kreeg: schokkend weinig”

Sterker nog: Werknemers en aandeelhouders van Twitter zouden Musk mogen bedanken voor zijn barslechte timing om Twitter te kopen, gaat de Deen verder.

  • Musk zal meer dan het dubbele betalen van wat Zuckerberg destijds voor Whatsapp neertelde (16 miljard dollar). “Een reddingsoperatie voor de eeuwigheid”, noemt Hansson het.
  • Twitter heeft na de overname een fundamentele transformatie nodig, denkt de Deense ondernemer. “Meer van hetzelfde van velen van dezelfden zal je precies geven wat je al kreeg: schokkend weinig. Toch is een groot deel van de berichtgeving over dit plan hysterisch gericht op de gevaren van niet meer van hetzelfde doen”, klinkt het.
  • Of Musk Twitter ooit kan ‘repareren’, weet niemand zeker. “Maar de minst controversiële poging is om de wijze waarop de dienst wordt geëxploiteerd en door wie, radicaal te herzien”, concludeert Hansson.
Meer